Komende Pinksteren staat Raalte voor de 15e keer in het teken van Ribs & Blues, inmiddels met tussen de 40.000 en 50.000 bezoekers het grootste gratis festival voor blues, bluesrock en Americana van Nederland. Het komende jubileum wordt al eerder gevierd; in het weekeinde van 26 en 27 maart is het sfeervolle Taveerne Tivoli aan de Zwolsestraat in Raalte het decor van onder meer een speciale jubileumexpositie en vooral van veel muziek; Simple Simon op de zaterdagavond en de Twelve Bar Blues Band op de zondagmiddag. En zoals dat hoort bij Ribs & Blues is alles gratis toegankelijk.

In (bijna) 15 jaar is Ribs & Blues uitgegroeid van een lokaal en regionaal Sallands feestje tot een festival met nationale en zelfs internationale aantrekkingskracht. Ook Duitsers en Belgen weten het festival namelijk steeds beter te vinden. Het oorspronkelijke idee; veel lekkere muziek van live-bands, smakelijke spareribs van originele Amerikaanse barbecues, veel activiteiten voor jong en oud, gratis entree en vooral een ontspannen sfeer staat ook anno 2011 nog steeds recht overeind.Wat wel veranderde is bijvoorbeeld het niveau van de bands; de laatste jaren hebben internationale toppers als Ten Years After, Canned Heat, Water Trout, Joe Bonamassa, Los Lobos en wijlen Solomon Burke het podium op het immer uitdijende festivalterrein de Domineeskamp in hartje Raalte beklommen. Met onder meer de al bevestigde komst van de Britse blueslegende John Mayall, de Amerikaanse slide-gitarist Sonny Landreth en De Dijk van de gebroeders van der Lubbe zal dat tijdens Pinksteren 2011 niet anders zijn.

Om de komende mijlpaal te vieren (en natuurlijk ook omdat de organisatie altijd in is voor een mooi feestje) zijn in samenwerking met Taveerne Tivoli in Raalte zaterdag 26 en zondag 27 maart uitgeroepen tot feestweekeinde.

Een speciale commissie is al maanden druk bezig met een grote jubileumexpositie in de ruimte naast Tivoli. Met grote foto’s wordt een overzicht gegeven van de afgelopen 15 jaar; van de tientallen bands die er geweest zijn tot de honderden vrijwilligers die het festival mogelijk maakten. En van de echte relaxte Ribs & Blues-sfeer tot de tienduizenden bezoekers die inmiddels overal vandaan steevast met Pinksteren naar Raalte afreizen. Ook affiches, t- shirts, posters, kranten en een heleboel andere curiosa zullen te zien zijn. Samen geven die goed beeld van de afgelopen (bijna) 15 jaar.

Zaterdagavond 26 maart treedt de band Simple Simon op. Met een mix van rock, country & blues geven deze mannen uit Schoonhoven hun eigen interpretatie aan magistrale songs uit de 20ste eeuw. Het repertoire is een eerbetoon aan grootheden als Johnny Cash, Muddy Waters, Bob Dylan, T-Bone Walker, J.J. Cale, The Rolling Stones.

Zondagmiddag 27 maart gaat het jubileumprogramma verder met een optreden van de Twelve Bar Blues Band, een Nederlandse, traditionele bluesband die voornamelijk eigen werk speelt, geïnspireerd op Chigacoblues. Net opgericht in 2005 werd in 2006 hun debuutalbum al wereldwijd uitgebracht en op verschillende bluesradiostations uitgeroepen tot blues cd van het jaar. De band bestaat uit de frontmannen Jan J. Scherpenzeel (zang en harmonica), blueszanger van het eerste uur en gitarist Kees Dusink. Dit componistenduo staat aan de basis van bijna het gehele repertoire. Bassist Patrick Obrist, drummer Marcel Bakker en rhythm gitarist Randy Pears vormen samen de ritmesectie die alle traditionele bluesstijlen beheersen. Elk optreden straalt de bluessfeer uit van een kroeg in Chigaco of New Orleans, maar dat zal in het sfeervolle Taveerne Tivoli niet anders zijn. De band begint op deze eerste dag met de zomertijd rond 4 uur ’s middags.

In de pauze zal voorzitter Ton Groot Beumer van Ribs & Blues meer vertellen over de komende editie 2011. Waarvan nu al duidelijk is dat deze anders dan de voorgaande festivals zal worden. De Raalter dorpsdichter Gert Katerberg, een trouwe bezoeker van het festival, heeft toegezegd om een speciaal jubileumgedicht voor te dragen. Ook wordt de nieuwe sheriff gepresenteerd. Jongens en meisjes van 8 tot en met 12 jaar kunnen tot 20 maart nog meedingen naar deze bijzondere functie door een email met hun motivatie naar [email protected] te sturen.