15 Juni openingsevenement Bluesworld Collective Hedon, Zwolle.

Bluesworld Collective is een initiatief van Pascal Wilhem , Tonio Aa en Klaas Vermeulen. Alle 3 blues liefhebbers met een muzikale achtergrond. Klaas en Pascal hebben een behoorlijke staat van dienst en zijn nog steeds actief als muzikant, respectievelijk als Bluesharp speler en gitarist. Tonio is ruim 10 jaar in bluesbands actief geweest als drummer, maar is vanaf 2010 actief als programmamaker en presentator bij het Bluesradioprogramma Bluesworld Zwolle. Hier is ook met het idee ontstaan voor Bluesworld Collective, toen eind maart 2016 Klaas en Pascal te gast waren in het programma. Pascal opteerde het idee; waarom begin je als radioprogramma geen band? Interessant idee. Laten we het daar eens over hebben. We zijn toen tot eind februari 2017 wekelijks rond de tafel gegaan om dit idee uit te werken. Er kwam erg veel bij kijken, hoe geef je dit vorm, geen samengestelde bands, kwaliteit en persoonlijkheid van de muzikanten, niet te veel muzikanten uit één band, verschillende stijlen. Logo’s repertoire etc. etc.

Gaande weg het proces kwamen we uiteraard dingen tegen die de praktijk uit zal moeten wijzen hoe het het beste werkt. We hebben uiteindelijk uit een aanzienlijk lijst 18 muzikanten geselecteerd, hoofdzakelijk uit ons eigen netwerk. Waar het in het kort om gaat, Bluesworld Collective is selecte groep (gekozen) muzikanten die in een wisselende samenstelling een zelf samengestelde setlist speelt, uit een vaststaand repertoire. Muzikanten die participeren bij Bluesworld Collective hebben zelf een aandeel gehad in het samenstellen van het repertoire. Door deze constructie krijg je dus elke keer andere samenstellingen van de band en dus andere uitvoeringen van nummers. Het is absoluut geen Jamsessie o.i.d. Voor de muzikanten is het ook inspirerend met wisselende samenstellingen te werken. Het niveau van de muzikanten is dusdanig dat oefenen niet nodig hoeft te zijn, dat mag overigens wel, maar het uitwisselen van de versie van een song moet volstaan. Op het podium moet het gebeuren, hierdoor krijg je en mooie interactie .

Blues is nog steeds een populaire muzieksoort en jaarlijks worden er in Nederland vele bluesroutes en -festivals georganiseerd. Blues is geïmproviseerde muziek en wordt van oudsher gespeeld om op te dansen. Door te zingen over alledaagse gebeurtenissen, met een nadruk op de negatievere, konden mensen hun zorgen even vergeten. Bluesmuzikanten speelden in wisselende samenstellingen bekende nummers die daardoor elke keer weer anders klonken. Bluesworld Collective keert terug naar deze traditie. Geen band is hetzelfde, geen nummer wordt hetzelfde gespeeld, het is elke keer weer nieuw, fris en spannend voor zowel publiek als leden van het collectief zelf. Wij ([Pascal, Tonio en Klaas) spelen uiteraard zelf niet mee, maar doen alleen de aansturing en ondersteuning.

15 Juni is het openingsevent in Hedon, waarbij 10 gerenommeerde bluesmuzikanten in wisselende samenstelling elkaar muzikaal flink om de oren gaan slaan. Enkele namen die die avond spelen John F. Klaver, Marco Overkamp, Jan Buis, Carine Vos, Gerrit Ekkelenkamp en nog veel meer. Deze unieke avond kenmerkt zich niet alleen door de diverse blues stijlen die gespeeld gaan worden, maar ook door de diverse samenstellingen. Zo zul je soloacts afgewisseld zien door een powertrio, 7 mans formaties, gitaar en bluesharp battles en een mistery guest zal zeker niet ontbreken.

De avond zal afsluiten in een geweldige apotheose. Het gaat een geweldig spektakel worden. Zorg dat je erbij bent en bestel alvast je kaarten, dit moet je niet missen. Entree kaartje is inclusief een unieke Bluesworld Collective herinnering button. Tickets zijn te bestellen via onderstaande link of bij Plato Zwolle.

U kunt meer van het nieuws op de bron lezen