seriousbluesKlinkende namen van de Nederlandse blues zijn op zondag 22 december verzameld in Harderwijk. Op het affiche van Serious Blues staan Julian Sas, Leif de Leeuw Band, Flavium, Duke Town Slim, de Veldman Brothers, Ruben Hoeke, Juke Joints, Mr. Boogie Woogie en Phil Bee & Friends. Alle muzikanten treden belangeloos op tijdens het tien uur durende festival. De concerten vinden plaats in Muziekpodium Estrado. De presentatie is in handen Gerry Jungen (Arrow Classic Rock presentator Bluesbox) De opbrengst van het festival gaat in zijn geheel naar 3FM Serious Request.

Julian Sas bij Serious BluesDe jaarlijkse grootschalige actieweek van radiostation 3FM zamelt in de laatste dagen voor Kerstmis zoveel mogelijk geld in voor een goed doel. Dit jaar is de aandacht gericht op kinderen die over de hele wereld onnodig sterven aan de gevolgen van diarree. Een stille ramp die onder meer het gevolg is van gebrek aan schoon drinkwater, zeep en sanitaire voorzieningen. Het ingezamelde geld gaat naar het Rode Kruis dat met een internationaal netwerk van miljoenen vrijwilligers de kinderen en gezinnen bereikt die het hardst hulp nodig hebben. Met Serious Blues draagt een club enthousiaste bluesgekken in Harderwijk in samenwerking met Muziekpodium Estrado een steentje bij aan deze actie.

Gratis toegang, gulle giftenElk optreden wordt ‘gesponsord’ door een rechtstreekse gift aan het goede doel van bedrijven en andere organisaties. Serious Blues barst op zondag 22 december om 13.00 uur los. De toegang is gratis, maar van de bezoekers wordt uiteraard wel gevraagd om gul te geven.

Helden van weleerDuke Town Slim is de openingsact. Met een koffertje vol met bluesharpjes en bezwerende ritmes onder zijn voetzolen gromt en zingt deze Bosschenaar zich een weg door oude klassiekers. De Juke Joints uit Zeeland vinden het bluesgevoel in een mix van swing, rockabilly, rock ’n roll, zydeco en bluesrock. The Veldman Brothers betuigen met tomeloze energie hun muzikale respect aan helden van weleer, zoals Muddy Waters, Jimi Hendrix en Howlin’ Wolf.

Bluesrock van de Ruben Hoeke BandDe Ruben Hoeke Band vonkt als een straaljager. De muzikanten koesteren de bluesrock, maar vinden hardrock ook prima. Het resultaat is een spetterend geluid, folteringen van het drumstel en vingervlugge gitaarsolo’s.

Phil Bee & Friends.Een grote act op het hoofdpodium is Phil Bee & Friends. Frontman Philippe Bastiaans verdiende zijn sporen als zanger van King Mo en spraakmakende projecten waarin hij met o.a. Jan Akkerman, Noel Redding (Bassist van Jimi Hendrix), Steve Lukather en Ana Popovic een ode bracht aan Jimi Hendrix.

VeilingIn de aanloop naar Serious Blues kunnen liefhebbers op www.seriousblues.nl alvast hun slag slaan door serieus te gaan bieden op fraaie blues gerelateerde items. Ook tijdens het festival ruimen we veiling tijd in voor extra speciale items en is er een uitgebreide merchandise-tafel met gesigneerd materiaal van optredende artiesten. Uiteraard gaat de opbrengst naar het goede doel.

Jong talentOndanks zijn 18-jarige leeftijd staat Leif de Leeuw al wijd en zijd bekend als een waanzinnig bluestalent, die nu al met het gevoel speelt van vermaarde bluesmeesters. In 2009 won hij de ‘SENA Guitar Award’.

Flavium en Julian SasFlavium drukt sinds 1969 met twaalf albums en tien hitsingles een belangrijke stempel op de vaderlandse bluesgeschiedenis. De hits ‘Nightlife’ en ‘Nobody Knows You When You’re Down And Out’ komen zeker voorbij. Zonder enige twijfel behoort Julian Sas tot de beste bluesgitaristen van Europa. De zanger en gitarist uit Beneden-Leeuwen koppelt een verbluffende techniek aan een uitbundige inzet. Hij kan knetterharde, opzwepende elektrische solo’s neerzetten, maar ook heel breekbaar, verstild akoestisch spelen. Met zijn band treedt hij op in de vroege avonduren van het bluesfestival.

Mr Boogie Woogie’s tribuut aan Fats DominoVerrassend en veelzijdig. Eric-Jan Overbeek doet zijn naam als Mr. Boogie Woogie bij elk optreden eer aan. De toetsen van zijn piano zijn er nooit zeker van of zij een concert overleven. Dankzij zijn verbluffende enthousiasme werd hij in 2010 uitgeroepen tot beste Nederlandse bluespianist. Tijdens Serious Blues verrast hij menigeen met een tribuut aan Fats Domino

AfsluiterWaarmee dit daverende festival wordt afgesloten houden de organisatoren nog even voor zich. Maar dat het spectaculair wordt; dat is zeker. Kom binnen, geef gul en geniet.

Zondag 22 december, aanvang 13.00 uurMuziekpodium Estrado, Parkweg 3 Harderwijk