Ambachtelijke creativiteit in Adventureland

Ambachtenhuis beide Pinksterdagen in Kidsadventureland met actie voor jong en ouder.

Oude ambachten maar dan wel op een heel eigentijdse en kunstzinnige wijze, dat is kort samengevat de opzet van het ‘Ambachtenhuis’ waarmee Elleke Steenbergen uit Olst en Hennie Schaapman tijdens Ribs en Blues in het Kids Adventureland staan.  Of liever  een ‘interactief kunstwerk’ zoals het tweetal dat noemt. “Het zijn creaties van gebreide kralen, van kantkloswerk en wolvilt met losse onderdelen die het publiek verder kan afmaken. Onze cursisten die ze afgelopen jaar gemaakt hebben zijn er bij voor hulp en toelichting,” zo vertelt Elleke.

Zij is als historica nauw betrokken bij een ambitieus project van de IJsselacademie om de bij Salland horende oude ambachten een nieuwe en moderne uitstraling te geven. “Dit omdat oude ambachten aan het verdwijnen zijn. Voor een groot deel komt dat door het wat oubollige karakter dat er aan kleeft. Meestal worden ze gepresenteerd tijdens streekmarkten door oudere mensen in streekdracht. De Bottermarkt in Raalte is daar een bekend voorbeeld van. In het kader van het project ‘Ambachtelijk Hip’ zijn vorig najaar allerlei cursussen gestart om met behulp van oude, ambachtelijke technieken hippe eigentijdse creaties te maken. Zo verjongen de oude ambachten zich en blijven de waardevolle technieken voor de toekomst behouden.”

Die cursussen vergden zelfs voor een veelzijdig kunstenares als Henny Schaapman de nodige voorbereidingstijd. “Zelf beheerste ik de oude technieken van het kralenbreien en kantklossen niet. Daarom ging ik in de leer bij Cobi Brinkhuis. Deze kantklosexpert uit Raalte heeft me de kneepjes van het vak geleerd. Om te komen tot een eigentijdse vertaalslag heb ik reuze klossen laten maken. Vervolgens kloste ik met oude kleding, aardappelzakken en ander gekleurd textiel een grote lap die dient als zitting voor een strandstoel. Op deze manier kunnen we ook een rugzak of een hangmat maken of oude stoelzittingen en ander meubilair pimpen.  Echte aandachttrekkers!”

De belangstelling voor de cursussen in onder meer Olst, Wijhe, Heino, Luttenberg en Raalte en Wijhe was afgelopen jaar groot. Waarna bijna vanzelf de behoefte ontstond om het project veel breder bekend te maken. “Dan kom je snel uit bij een festival als Ribs en Blues met een groot en erg gevarieerd publiek. Ik heb contact gezocht met voorzitter Ton Groot Beumer die trouwens niet meteen enthousiast was. Een soort Bottermarkt vond hij niet echt passen bij Ribs en Blues. Toen ik hem alles uitgelegd had, veranderde dat en nu mogen we onze gang gaan. Omdat we op het speciale deel voor kinderen staan betrekken we ook de jeugd erbij. We willen mandjes maken zoals bij het ambachtelijk mandenmaken maar dan niet met wilgentenen maar met dropveters en ijzerdraad. We gaan kantklossen met hippe materialen en ook met dropveters. Kralenbreien doen we met van die ballenbakballen en met dropveters met ronde chips. Verder gaan we leren armbandjes maken en toverstafjes van wol. Of kantklossen voor een houder voor een smartphone.  Ik weet zeker dat die niet op de Bottermarkt gemaakt worden.”

Behalve de kinderen zijn ook volwassenen van harte welkom op de beide Pinksterdagen ’s middags bij ‘het Ambachtenhuis’.

“We willen zo een breed publiek laten zien hoe eigentijds en hip oude ambachtelijke technieken zijn. Met dit interactieve kunstwerk en de workshopjes denken we het oubollige imago dat aan oude ambachten kleeft te kunnen doorbreken. Die ambachtelijke technieken zijn hip en eigentijds. En in dit geval ook lekker.”

Marc Hollander, coördinator namens Ribs en Blues van het KidsAdventureland (hoek Domineeskamp bij de Jumbo-supermarkt) is inmiddels ook al aangestoken door de twee dames: “Het enthousiasme spat er van af. En de humor. We bieden de jeugd dus niet alleen de grote springkussens, de stormbanen, maar ook activiteiten met inhoud, diepgang of een pedagogisch karakter. Die aanvulling vind ik heel erg mooi.”

U kunt meer van het nieuws op de bron lezen