Arnhemmer van de week: Juliette van Zing Je Blij

Altijd al willen zingen, maar nooit gedurfd? Stap eens binnen bij Arnhemmer van de week Juliette Brans (46). Met haar zangpraktijk Zing Je Blij krijgt zij iedereen aan het zingen. Donderdag 15 juni kun je tegen een gereduceerd tarief een zangles volgen in haar spiksplinternieuwe lesruimte in het Paradijs.

De verhuisdozen zijn nog niet allemaal uitgepakt, maar Juliette kan niet wachten om haar nieuwe lesruimte te vullen met klanken. “Er hangt nog niks aan de muur of voor de ramen, maar wat ik hier vooral mis is muziek.”

Zingen bij de buurvrouw

De Arnhemse zangdocente hoopt dat mensen uit de buurt de weg naar haar zangpraktijk weten te vinden. “Dat zou mooi zijn, als er naast de bestaande klanten ook nieuwe mensen bij de buurvrouw gaan zingen.” Een nieuwe fase voor de zangpraktijk die nu vijf jaar bestaat. “Een aantal dames in Oosterbeek vroeg mij of ik niet les kon geven. Zo is mijn praktijk gestart en zij hebben ook de naam min of meer verzonnen. Ze vertelden dat ze altijd zo blij werden van zingen. Net als ikzelf. Als we na een avondje zingen weer uit elkaar gaan is iedereen eigenlijk wel blij. Ik ben verder helemaal geen zweverig type hoor,” voegt Juliette nog  even snel toe aan haar relaas.

Druk baasje

Zweverig is ze niet, maar vrolijk wel. En een harde werker. Zo geeft ze muzieklessen op basisschool De Boomhut, werkt ze als freelance zangdocent en zingt ze in de band Seven Eleven en in een closeharmonie groep Lieve Lust. Oh en ze is ook nog moeder. “Dat is best druk, maar ik kan me niet voorstellen dat ik iets anders zou doen. Ik zie mezelf echt nog wel op mijn 70ste lekker zingen.”

zing je blij 4

Danseres of zangers?

Zingen en bewegen, de rode draad in haar leven. “Ik zong als klein kind al, maar wilde danseres worden. Dus deed ik de dansopleiding. Vroeger zaten de dansopleiding en het conservatorium in 1 gebouw aan de Weverstraat, dus dat raakte elkaar. En ben ik ook gaan zingen naast het dansen en heb ik uiteindelijk ook nog het conservatorium gedaan.” Daar ontmoette ze haar man. “Klassiek verhaal hoor, zangeres en drummer worden verliefd.” Samen zitten ze al vanaf 1995 in de band Seven Eleven. “Dat is heerlijk om te doen, samen muziek maken. We houden van funky nummers en spelen graag op festivals.”

Van Beatles tot Mothers Finest

Grote voorbeelden in de muziek vindt ze lastig te noemen. “Ik ben door allerlei muziekstromingen beïnvloed. Opgegroeid met de muziek van de Beatles bijvoorbeeld. En kind van de jaren 80 met Madonna, George Michael, Michael Jackson, Prince. Zangeressen die ik echt bewonderde zijn Chaka Khan, Sarah  Vaughan. Oh en Mothers Finest, zo wilde ik echt klinken.” Inmiddels heeft ze een heel eigen geluid. En eigen manier van lesgeven.

zing je blij 3

Lekker gek doen

“Met kinderen ga ik vaak een beetje gek doen. Gekke geluidjes maken. Zingen en muziek maken is ook wel durven, ik zorg ervoor dat zij zich vrij voelen. Dat helpt ze niet alleen bij het maken van muziek, dit werkt ook door bij andere cognitieve vakken. En dat ze meer zelfvertrouwen krijgen bij bijvoorbeeld het houden van een spreekbeurt. Het is zo mooi om een kind daarin ontwikkelingen te zien maken. Dat maakt mij weer blij.”

En zo zijn we terug bij  het plezier in zingen. “Dat staat bij mij voorop. Dat vind ik veel belangrijker dan allerlei optredens voor mijn leerlingen. Niet iedereen wil optreden, maar we sluiten wel altijd gezamenlijk het seizoen af. Iedereen zingt dan een liedje en we zingen samen, in het filmhuis. Soms wordt een groep wel gevraagd om als koor op te treden en als iedereen daar zin in heeft doen we dat ook gewoon.”

Blijheid komt van jezelf

Zo lang alle neuzen maar dezelfde kant opstaan en iedereen er blij van wordt. “Samen muziek maken is heerlijk, dat hoop ik over te brengen op mijn leerlingen. En het allerbelangrijkste bij het maken van muziek is goede energie en waarheid. Als iets nep klinkt, raakt het je niet. Ik heb liever dat een een stem een beetje kraakt, maar wel echt is dan dat het nep is. En dat kan alleen van jezelf komen, je kunt niet zonder jezelf muziek maken. Net als blijheid, die kan alleen van jezelf komen.”

Bekijk meer: muziek

 

 

U kunt meer van het nieuws op de bron lezen