Arnhemse Mokadrumz: van hobbymatig muziek maken naar gouden plaat

Door Chantal Bolleman

“Het begon ooit als een hobby, maar al gauw werd het veel meer dan dat”, verklaren de Arnhemse dj’s en producers Giorgio Ashruf en Elroy Algoe, ook wel Mokadrumz. De twee neven maken al jaren muziek. En onlangs werd hun werk bekroond met een gouden plaat.

Muziek maken zit ze in het bloed. Ze groeiden beiden op in een gezin waar muziek een belangrijk rol in het dagelijkse leven speelde. “Wij zijn ermee geboren”, meent Ashruf. “Ik weet het nog zo goed. Toen ik klein was, draaide mijn moeder altijd Michael Jackson, Prince of andere grote artiesten uit die tijd. Maar zelf waren we ook altijd bezig om verschillende beats te maken. Dit deden we gewoon met instrumenten die we voorhanden hadden.
De een trommelde op de tafel. Mijn nichtje gebruikte een lepel om daarmee tegen een beker te tikken. En mijn vader haalde de tamtam tevoorschijn.”

Surinaamse roots

Algoe: “Het muzikale is er gewoon altijd al geweest. Het is ook een beetje onderdeel van onze Surinaamse roots.” In 2011 begon Algoe met draaien in de toenmalige Habana. “Ik draaide daar vaak na schooltijd, maar echt hobbymatig. Toch ging het steeds beter. Op een gegeven moment stelde iemand voor om met Giorgio samen te werken. Hij was namelijk sterk in het produceren van beats. En ik wist juist hoe ik goed moest draaien. We hebben toen onze krachten gebundeld. Hij leerde mij heel veel over producen en ik hem over draaien. Het maken van muziek ging steeds beter.”

Giorgio Ashruf (links) en Elroy Algoe vormen samen het duo Mokadrumz. Foto: Gelderlander, Marina Popova
Giorgio Ashruf (links) en Elroy Algoe vormen samen het duo Mokadrumz. Foto: Gelderlander, Marina Popova

Latin en Salsa

De twee besloten uiteindelijk een duo te vormen. “En zo is Mokadrumz ontstaan.” Ze timmerden samen hard aan de weg. Ashruf: “In datzelfde jaar maakten we meteen een hit. Wij stonden bekend om onze Latin en Salsabeats. En dat sloeg heel goed aan. Mensen gingen ons daardoor ook steeds vaker herkennen.”

Louie Vuitton

In de jaren erna brachten ze diverse remixen en hits op de markt. Waaronder het in februari uitgebrachte lied: ‘Louie Vuitton’. Hiermee sleepten de twee de gouden plaat in de wacht. Uitgereikt door branchevereniging NVPI. “Dit betekent dat er gewoon meer dan 20.000 singles zijn verkocht. En dat in drie maanden. Die gouden plaat is gewoon de kers op mijn taart”, vertelt Ashruf vol trots.

‘Wij gaan door!’

“Niemand kan dit meer van ons afnemen. Het is echt té gek.” Maar de twee neven zijn nog lang niet klaar. “De wens is om ook onze naam in het buitenland te verspreiden. Hier hebben we nu goud gehaald en nu gaan we door. We willen nog heel veel, maar de tijd zal het leren.”

Dit artikel is opgesteld in samenwerking met onze collega’s van de Arnhemse Koerier.

U kunt meer van het nieuws op de bron lezen