Afgelopen zaterdag kwam de Haagse blues rock band Bag Of Bones voor de tweede keer naar Hardenberg. De locatie was uiteraard het altijd gezellige St. Louis Blues Tavern. In 2015 bracht Bag Of Bones hun eerste album uit, die erg goed door pers en publiek werd ontvangen. Vooral Eelco Jongkind’s onnavolgbare gitaarsolo’s zorgden ervoor dat het album meteen eruit sprong naast de vele andere blues rock albums.

Elco Jongkind (gitaar & zang), Daniel Lottersberger (bas) en Niels Voskuil (drums) lieten ook live horen dat de band nog genoeg verrassingen in petto had. Enige tijd geleden nog vertelde Elco dat hij eigenlijk niet langer de zanger wou zijn van Bag Of Bones. “Laat mij maar gewoon gitaar spelen. Zingen is niet echt mijn ding. Laat iemand anders maar zingen.” En je moet hem gelijk geven, Elco is een geweldige gitarist die genoeg verhalen vertelt met zijn gitaar. Dus ging de band op zoek naar een zanger. Maar na eindeloos auditie’s houden konden ze niemand vinden waarmee het echt klikte, tot ze een fantastische zangeres tegenkwamen.

In november zal de nieuwe Bag Of Bones beginnen met de repetitie’s om volgend jaar veel shows te spelen en een nieuw album opnemen. “Het materiaal voor het album is al lange tijd klaar maar omdat we maar geen zanger konden vinden hebben we nog niks opgenomen.”, vertelde Elco voor het optreden in Hardenberg. Maar er zijn nog meer veranderingen in de band. Want Elco Jongkind gaat ook zijn eigen band beginnen: het Elco Jongkind Trio. Maar dan wel met de andere twee Bag Of Bones-leden: Daniel Lottersberger en Niels Voskuil. Dit trio zal een mix spelen van vele stijlen en alleen maar instrumentale nummers spelen. Dit zat er al lange tijd aan te komen maar nu Bag Of Bones een nieuwe bezetting heeft is de tijd rijp om het Elco Jongkind Trio ook te beginnen. Het is misschien een tijdje vrij rustig geweest rond de band maar daar komt dus zeer snel verandering in.

Alsof alle verandering nog niet genoeg waren, was Elco het enige vaste bandlid van Bag Of Bones die afgelopen zaterdag optrad in St. Louis Blues Tavern in Hardenberg. Bassist Daniel Lottersberger is op dit moment op tour in Polen, en werd vervangen door David Klompmakers, die deze avond voor het eerst met Bag Of Bones speelde. En drummer Niels Voskuil speelt momenteel ook bij de band van Dilana, en moest samen met haar een show spelen. Net als Daniel kon Niels zich niet opsplitsen en werd hij vervangen door Satindra Kalpoe.

De band speelde totaal drie sets, elke set was anders en ook het aantal mensen in het publiek veranderde van set tot set. Tijdens de eerste set speelde de band voor een redelijk volle zaal een mooie mix van covers en eigen materiaal. Zo brachten ze onder andere het nieuwe nummer ‘Closer’ van het Elco Jongkind Trio en kon Elco even helemaal los gaan tijdens een lange solo in het midden van ‘Cocaine’ van Eric Clapton. Uiteraard werd er ook een nummer van Jimi Hendrix gespeeld, iets wat het altijd goed doet bij het publiek in Hardenberg. Speelde de band tijdens de eerste set ongeveer 50/50 tussen covers en eigen materiaal, tijdens de tweede set werden er vooral covers gespeeld met wederom wat Jimi Hendrix nummers. Dit kwam vooral omdat er steeds meer en meer publiek naar binnen kwam. Het publiek vond het allemaal prachtig en zong uit volle borst mee met de nummers van Jimi Hendrix en waren bijna volledig stil toen de band het nummer ‘Anne’ speelde. Dit nummer heeft Elco geschreven na aanleiding van het overlijden van een vriendin van hem.

Tijdens de derde set waren de meeste bezoekers intussen naar huis gegaan, het was intussen ook al half twee. Dus speelde de band voor veel minder mensen maar wel echte liefhebbers. Daarom besloot de band om de setlist aan te passen en vooral eigen nummers te spelen en nog een nieuw nummer van het Elco Jongkind Trio te laten horen. Hierdoor liet de band horen hoeveel verschillende kanten de band heeft en kregen we een klein kijkje in de toekomst van de band.