Ook dit jaar werd de bevrijding van onze bezetters in de tweede wereldoorlog weer groots gevierd in Wageningen. Ditmaal werd het festival aan elkaar gekletst door Admiraal Oosterbroek. Met het ontbranden van de fakkel bij het hoofdpodium werd deze editie officieel geopend door Diggy Dex en een Syrische vluchteling.

Diggy DexDiggy Dex beet het spits af. Door zijn interactie met het publiek wist de rapper het plein goed warm te spelen. Tegen het einde van zijn optreden vertelde hij dat we op 5 mei niet alleen onze eigen vrijheid vieren, maar die van iedereen. Hierop haalde hij een aantal Syrische vluchtelingen op het podium die hij had meegenomen van een AZC. Zij mochten allemaal een stukje rappen. Het idee was goed, maar helaas vergat de helft zijn tekst en was de kwaliteit natuurlijk ook niet geweldig. Het publiek zat hier duidelijk niet op te wachten, maar het is zeker begrijpelijk en terecht dat Diggy ervoor koos dit zo te doen.

Diggy Dex

Di-rectVervolgens kwam Di-rect het podium op. Deze band staat al ruim 15 jaar aan de Nederlandse muziektop, wat ook terug te zien is aan hun ijzersterke optreden. Leadzanger Marcel en gitarist Spike zijn een gouden combinatie op het podium met de energie die ze in hun performance geven. Ze speelden natuurlijk hun hits en de single ‘Fired Up’ van hun gelijknamige EP die Augustus vorig jaar uitkwam. Met deze EP zijn ze weer een nieuwe weg ingeslagen met opzwepende muziek die barstensvol energie zit.

Thijs Boontjes Dans- en ShoworkestThijs Boontjes Dans- en Showorkest is een Nederlandstalige, funky rock ’n roll band. Ze zijn pas een paar jaar bezig dus ze komen binnenkort met hun debuutalbum. De eerste single ‘Ballade van de Moord’ met Roxeanne Hazes is al te beluisteren. De mannen hebben zichtbaar lol op het podium. Op een gegeven moment gaf Thijs het publiek een ‘moment om te bedenken wat vrijheid nu eigenlijk inhoudt’, terwijl hij lekker een biertje dronk. Dit is kenmerkend voor de band. Met een lach, maar als je beter luistert toch een serieuzer randje.

Douwe BobDouwe Bob won in 2012 de eerste editie van ‘De beste singer-songwriter van Nederland’. Vorig jaar verscheen het derde album ‘Fool Bar’, vernoemd naar de bar die hij begon in zijn eigen huis in Amsterdam. Met zijn hit ‘Slow Down’ deed hij vorig jaar namens Nederland mee aan het Eurovisie Songfestival. Hierdoor brak hij door bij het grotere publiek. Een optreden van Douwe Bob staat garant voor een groot feest. Aan het begin vertelde hij dat de toetsenist sinds kort single is en riep hij vrouwen in het publiek op om hun nummer ergens op te schrijven en dat naar het podium te gooien. Gedurende het hele optreden werden er stukken papier en karton gegooid. Er kwam zelfs een groot spandoek naar voren! Er was eigenlijk een ballad gepland, maar Douwe zei uit zichzelf al ‘Die slaan we over, we gaan lekker rock ’n rollen!’

My BabyDe Amsterdamse band My Baby heeft met hun psychedelische mix van blues, country en funk in korte tijd een grote following opgebouwd. Ze staan deze zomer zelfs al geboekt voor het welbekende Glastonbury en het Isle of Wight festival, maar eerst kwamen ze nog even optreden in het kleine Wageningen. Het was een mooie afwisseling met al het rap- en rockgeweld wat eerder op de dag al veelvuldig langs is geweest.