Black Country Communion de Engels / Amerikaanse rock groep met vocalist/bassist Glenn Hughes (Deep Purple, Trapeze), drummer Jason Bonham (Led Zeppelin, Foreigner), Derek Sherinian (Dream Theater, Alice Cooper, Billy Idol) en blues-rock gitarist/vocalist Joe Bonamassa, zijn eindelijk terug met hun vierde album, ‘BCCIV’. Het eerste studio album van de band sinds ‘Afterglow’ uit 2013

Evenals al het voorgaande werk is ‘BCCIV’ wederom geproduceerd door Kevin Shirley, die met werk voor o.a. Led Zeppelin, Iron Maiden, Aerosmith, Journey, The Black Crowes, tot de grootste producers hoort in het rock genre. Het was zijn idee om Hughes en Bonamassa een band te laten vormen nadat hij ze had zien jammen in LA in 2009. Shirley is de band’s onofficiële 5e lid. Black Country Communion is een explosieve combinatie van Amerikaanse en Britse rockinvloeden — een bonafide super groep met een simpele maar belangrijke boodschap: Classic Rock leeft nog steeds in de 21e eeuw en is in goede handen.

Het initiatief voor de nieuwe plaat kwam van Joe Bonamassa, die in 2016 de rest van de band benaderde om te vragen of ze zin hadden om de studio in te gaan en een vierde album te maken. “Ik vond gewoon dat het tijd was om een nieuwe plaat te maken met Black Country Communion. En toen ik Glenn, Derek and Jason, benaderde stemden ze allemaal direct in. De tijd was daar.” Aldus Joe.

Toen in oktober 2016 het eerste nieuws over de hervorming bekend werd ontplofte Facebook, Instagram and Twitter, door de overweldigende reacties van alle fans. Het was duidelijk om te zien dat de BCC fans niet kunnen wachten op een nieuwe plaat.

Het debuut album van Black Country Communion, vernoemd naar het de Britse industrie regio en geboorteplaats van Hughes en Bonham, kwam uit in 2010 uit. En verraste daarmee de hard-rock wereld en ieder die op zoek naar muziek met inhoud.

Na nog twee studio albums, 2011’s ‘Black Country Communion 2’ en ‘Afterglow’ uit 2012, plus een moddervette live CD in 2011, ‘Live Over Europe’, had de band zich stevig genesteld als een heuse top act in het hard rock genre. In 2013 besloten ze tijdelijk uit elkaar te gaan en te focussen op hun solo carrières.

Glenn Hughes.“We hadden ongeveer 4 maanden om het album te schrijven, en ik denk dat het resultaat voor zich spreekt. We wilden alle vier een plaat maken die de vorige 3 zou overtreffen en niet in herhaling vallen. Er is een hoop gebeurd sinds we ‘Afterglow’ opnamen in 2013 en de nieuwe plaat klinkt gedurfd, harder, groter en met vettere riffs. Als je op zoek bent naar een folk plaat kun je deze beter overslaan.”

‘BCCIV’ is opgenomen in de Cave Studios in Los Angeles in December 2016. En gemixed in de Cave Studios in Sydney in Maart 2017. ‘BCCIV’ zal zeker alle fans van kwaliteitsrock aanspreken en in de smaak vallen bij liefhebbers van uitgesproken zangers. Hughes heeft niet voor niets de titel ‘The Voice of Rock’. Alle songs op ‘BCCIV’ zijn samen geschreven door Glenn Hughes en Joe Bonamassa. Glenn schreef alle teksten behalve het nummer ‘The Last Song For My Resting Place’ welke is geschreven door Joe. Het album is verkrijgbaar vanaf vrijdag 22 September.