Bij de naam Bryan Adams denkt iedereen meteen aan megahits als ‘(Everything I do) I do it for you’, ‘Summer of 69’ en ‘Heaven’. Toch is het maar het topje van de ijsberg als je bedenkt hoe enorm veel hits de Canadees inmiddels heeft afgeleverd. Zaterdag 12 augustus bewees de zanger zijn populariteit op de populaire evenementenlokatie Strijp S in Eindhoven.

De weergoden hadden compassie met de bezoekers van de zanger en zijn voorprogramma’s. Waar het de laatste dagen structureel regende, bleeft het vanaf de opening vrijwel droog. Alleen bij aanvang van het hoofdprogramma viel een minimaal spatje. Gelukkig, want op het voormalige Philips bedrijventerrein zat niemand te wachten op een regenbuitje. De keuze van organisator Greenhouse Talent om het concert in de buitenlucht te houden in plaats van in het naast gelegen Klokgebouw viel dan ook in goede aarde.

Adams was niet alleen gekomen. Als voorprogramma stonden maar liefst drie acts op het podium in Eindhoven. Dan Owen, K’s Choice en DI-RECT waren op uitnodiging van de organisatie naar de lichtstad afgereisd om drie maal een volwaardige show neer te zetten als support. Shows die de titel voorprogramma amper nog mochten krijgen, aangezien de tijd die de acts voor hun shows kregen zelfs langer was dan de volledige show van Five Finger Death Punch, enkele weken geleden in Tilburg.

Dan Owen

De aftrap was rond half vijf. De Engelse Dan Owen greep het publiek direct met zijn nummers, liedjes waarin een lekker rauw bluesy randje doorklonk. Nummers als ‘Made To Love You’ (dat al meer dan 3 miljoen keer op Spotify werd beluisterd) en ‘Moonlight’ waren nummers die door vrijwel het gehele publiek al werden meegezongen. En dat terwijl de 24-jarige Owen pas het eerste voorprogramma van de avond was. In drie kwartier liet de zanger het publiek in zijn eentje wegzwijmelen bij zijn gevoelige nummers en maakte hij duidelijk dat er snel een vervolg zal moeten komen op zijn optreden in Eindhoven. En dan hopelijk met meer dan alleen zijn gitaar en mondharmonica.

K’s Choice

K’s Choice behoeft geen introductie meer. De band rond broer en zus Bettens is al sinds de grote doorbraak ‘Not an addict’ in 1995 niet meer weg te denken uit de muziekscene van de lage landen. En dat terwijl het eigenlijk maar de enige top 10-hit van de Belgen was. De andere singles zijn dan weliswaar een minder groot succes gebleken dan de grote hit waar ze al bijna 25 jaar na oprichting nog steeds van leven, het publiek omarmde de Belgen vol liefde. Terecht, want ondanks dat zangeres en frontvrouw Sarah Bettens al weer heel wat jaren in de Verenigde Staten woont (waar ze tussen het zingen door zelfs brandweervrouw was!), is Nederland nog steeds een land dat de muziek van K’s Choice blijft waarderen.

Het optreden van de familie Bettens en vrienden kon dan ook niet lang genoeg duren. Gelukkig kregen de Belgen een vol uur, als stond de band op een uitverkocht festival. Dat konden ze zelf ook waarderen en ze zorgden voor een klein uur rock, waarbij ‘Not an addict’ en ‘Everything for free’ de spetterende set afsloten.

DI-RECT

Laatste ‘support’-act DI-RECT had de taak het publiek de laatste stoot te geven en op te warmen voor het hoofdprogramma. Iets wat de band wel gegeven was, want na zo veel jaren ervaring en hits weet de Haagse band als geen ander wat het publiek wil; Rocken! Frontman Marcel Veenendaal gebruikte het Eindhovense podium als was DI-RECT het hoofdprogramma zelf en bracht het publiek samen met vooral gitarist Spike compleet op hol.

De rockband durfde uit te pakken en deed dat goed. DI-RECT bracht zelfs hun blazerssectie mee en gaf de mannen goed de ruimte. Hoewel de setlist wellicht wat ruiger was dan hoofdact Adams, trok het publiek niet weg, ondanks de vele goedgeregelde eetgelegenheden.

Bryan Adams

Bryan Adams zelf begon iets later dan aangegeven, maar ook dat mocht de pret niet drukken. Net met colbertje en haartjes strak gekamd trapte de Canadees af met ‘Do what ya gotta do’, zijn vaste aftrapper deze tour. Vanaf aanvang had Adams het publiek mee, dat de hits van Adams slikte als zoete koek. Wat dat betreft had Adams een gemakkelijk publiek.

Dat de zanger er zin in had was duidelijk. Vrijwel ieder nummer werd aan- of afgekondigd en Adams maakte met grote regelmaat een grapje of interacteerde met het publiek. Zo leerde de zanger gedurende het optreden “Schudden met je billen” van de eerste rijen. Het gaf de sfeer aan in Eindhoven, een sfeer die opperbest was. Ook nadat hij – semi vals – Tina Turner niet aankondigde bij hun duet ‘It’s Only Love’, maar zijn eigen gitarist Keith Scott.

Bryans Adams vs. Radar Love

Legendarisch was het moment waarop Adams na een uur spelen als ‘verzoeknummer’ ‘Radar love’ inzette en daarbij een niet verkeerde versie van Golden Earring’s wereldhit bracht. Spontaan? Het was in ieder geval wel één van de hoogtepunten in de set. Ook die andere grote cover ‘C’mon everybody’ (origineel van Eddie Cochran) deed het goed bij het Eindhovense publiek. We waren daarmee inmiddels al wel in de (lange) toegift aanbeland. Een toegift die meer covers voor het publiek in petto had, zoals Elvis’ ‘All shook up’ en ‘Can’t Take My Eyes Off You’ van Frankie Valli. Na ‘All for love’ was het dan toch echt klaar… Na een kleine twee uur bleek Adams de held van Eindhoven.

Bryan Adams is niet de grootste artiest die ooit optrad in Eindhoven. Wel is het de artiest die wellicht het grootste concert ooit op Strijp S gaf. En gezien de sfeer, akoestiek, lokatie en organisatie is het alleen maar te hopen dat Strijp S veel vaker wordt ingezet als concertterrein.