Eind van deze maand beleeft Buddy Guy zijn 77ste levensjaar. Een mooie reden om tijdens zijn verjaardag, 30 juli, het nieuwe album ‘Rhythm & Blues’ uit te brengen. Liefhebbers worden verwent met maar liefst tachtig minuten spetterende  muziek van ongekende klasse. Nu slechts hopen dat hij nog een keer de energie vindt om richting Nederland af te reizen.

De dubbellaar is geproduceerd door Tom Hambridge die tevens de drumkit bespeelt. Zijn aandeel is weer net zo groot als bij de albums ‘Skin Deep’ & ‘Living Proof’, velen songs komen van zijn hand. Daarnaast horen we covers van o.a. Junior Wells en Mel Londen.

Het dubbelalbum wordt opgesplitst in Rhythm[cd1] en Blues[cd2]. Op Rhythm horen we heerlijke blazers naast het gitaarwerk van Buddy. Tevens is er een vocale bijdrage van Kid Rock, Keith Urban en Beth Hart. Op Blues maken de blazers plaats voor toetsen en is de eer aan Steven Tyler, Joe Perry, Brad Whitford en Gary Clark Jr. om zich bij de meester te voegen.

Het totaal biedt zoveel moois, Buddy zelf, schitterende backing vocals, de horns [normaal moet ik daar echt niks van hebben]De geweldige zang van Beth Hart, bij tijd en wijle een scheurende Hammond.Soms real deal Chicago Blues, soms gitaarsolo’s die dusdanig spetteren en knallen dat de boxen bijna uit elkaar dreigen te springen. Dan swingend, dan weer rockend. Alles lijkt samen te komen bij deze voor mij overweldigende plaat. Ik heb al veel recensies gelezen dit jaar en al vaak dé cd van 2013 op papier aan mij voorbij zien komen. We zullen de nominaties uit Amerika eens afwachten, wedden dat deze er tussen staat. Na de ‘Living Proof’ brengt Buddy Guy op zijn verjaardag ons een schitterend geschenk. Damn Right, He’s Got The Blues!! (9/10) RCA Silverstone Records