Culemborg Blues vierde dit jaar haar 20 jarig bestaan. Begonnen als een kleinschalig locaal bluesevenement is het inmiddels uitgegroeid tot een volwassen evenement dat publiek vanuit het hele land trekt. Culemborg Blues is een festival dat door het hele stadje loopt. Totaal zijn er op 5 locaties 19 bands en artiesten te bewonderen geweest. Teveel voor uw verslaggever en fotograaf om allemaal te verslaan. Vandaar dat wij een overzicht van de 2 grootste podia hebben gemaakt.

Om het 4e lustrum te vieren heeft de organisatie de vrijdag avond bij deze editie betrokken en speelde Sidney Ellis & Her Midnight Preachers  en Normaal in de Grote of Barbarakerk. Tussen de 2 optredens door werd  Culemborg Blues ‘Veurzitter’ John van Empel geheel onverwachts Koninklijk onderscheiden en mag nu verder door het leven gaan als ‘Lid in de Orde van Oranje Nassau’. Namens alle medewerkers van Maxazine willen wij John feliciteren met deze welverdiende onderscheiding.

De officiële festivaldag begon zaterdag om even over half 2 op het hoofdpodium met een optreden van de Nederlandse Band King Mo. Na aardig wat personele wisselingen, waarbij Sjors Nederlof en Phil Bastiaans nog de enige overgebleven originele bandleden zijn, is het predicaat bluesband inmiddels niet meer van toepassing op deze band. De nieuwe nummers neigen allemaal naar pop-rock en ik ben dan ook benieuwd hoe het publiek hier in de toekomst op gaat reageren.

Traditiegetrouw wordt het podium op de Varkensmarkt, door het binnenhalen van sponsor Reggenfiber omgedoopt tot ‘Fiberstage’, geopend door de kinderen van muziekschool Plantage Kids. 5 Jonge jongens vermaken het publiek met hun aanstekelijke set van Ska en Reggae liedjes.

Lightnin’ Guy & The Mighty Gators is een vertrouwd gezicht op het Culemborgse podium. Lightnin' Guy-7191Als 2de act van de dag op het hoofdpodium blijkt het toch harder werken dan in 2011. Hij sleurt en  schreeuwt om de aanwezigen mee te krijgen. Zittend op de schouders van een fan torent Guy al spelend hoog boven het publiek uit en slaagt hij erin samen met zijn Mighty Gators het publiek voor zich te winnen. Enigszins voorspelbaar is het allemaal wel.

Op het Fiberstage zijn dan ook al inmiddels de mannen van The Chicago Hotrods aan hun uurtje begonnen. Deze Brabantse formatie brengt een heerlijk uurtje onvervalste Chicago Blues waarmee ze de Varkensmarkt binnen de kortste keren in hun greep hebben en pas na de laatste tonen weer loslaat.

Aan Nederlands trots, Julian Sas, de taak om bij het hoofdpodium het opkomende enthousiasme een vervolg te geven en allen echt wakker te schudden. De boogie trein dendert over Culemborg heen en sluit prima aan bij het voorafgaande feestje. Julian Sas bevestigt weer eens waarom hij een enorme populariteit geniet.

De Belgische band Howlin’ Bill, in 2011 de winnaar van de European Blues Challenge in Berlijn, is ook een band dat binnen de kortste keren bij het publiek op de Varkensmarkt de voetjes van de vloer krijgt. Met hun mix van Blues, Rock ‘n’ Roll, Boogie, Swing, Rock en Rockabilly zwepen ze het publiek op want zoals ze zelf zeggen: every song has to contain a very high hipshaking level”.

King King-7378De wraak van King King is zoet. Na de vorige editie ruim 20 minuten op half geluid te hebben gespeeld beleven we vandaag een optreden zoals we verwachtten. Energiek en onderhoudend. De werkelijk schitterende uitvoering van Old Love is voor velen waarschijnlijk het hoogtepunt van de dag.

Dan vliegensvlug richting The Bluesbones op het Fiberstage om wat mee te krijgen van de snel rijzende ster uit België. Voor degene die deze band nog niet kennen, neem de eerste beste gelegenheid die je hebt en ga genieten van de heerlijke zang en het spetterende gitaarwerk. Blues die diep in je botten dringt.

De gitaarfanaten nestelen zich inmiddels alweer bij de dranghekken van het Hoofdpodium om gitaarwonder Eric Steckel te bewonderen. De pas 22 jarige Amerikaan maakte zijn eerste CD al op 15 jarige leeftijd. Heel even begaf hij zich richting de rock, inmiddels is hij weer terug naar zijn basis en zeker de laatste 2 jaar wordt zijn fanschare steeds groter. Een geweldige zanger zal hij niet worden. Instrumentaal staat deze jonge virtuoos echter wel degelijk zijn mannetje.

Vorig jaar waren de mannen van Sugar Boy & The Sinners DE verrassing op het, toen nog, Varkensmarkt podium, nu valt deze eer te beurt aan The Tightropes. Stonden ze eerder al op Eurosonic/Noorderslag en waren ze al te gast bij 3FM, nu verbazen ze menigeen op een volle Varkensmarkt met hun set met blues, rock en funk. En dan te bedenken dat deze Groningse band net aan 2 jaar bestaat.

Jo Harman-7532Jo Harman & Company is de volgende naam op het Hoofdpodium. In diverse media wordt deze dame aangekondigd als popster, terwijl haar debuutalbum nog moet uitkomen. En dat ze nog een lange weg te gaan heeft voor deze titel blijkt ook wel uit de reacties van het publiek dat wat flauwtjes reageert. Hoogtepunt van dit optreden is het duet dat Jo zingt met de Culemborgse Marije van Rijn, zangeres van de vorig jaar op Culemborg Blues te bewonderen band Scarlet Mae.

Op elk festival heb je wel een soort van ‘vreemde eend’ in de bijt. Op Culemborg Blues is dat de Zweedse 3-mans formatie Kamchatka. Maar toch weten deze mannen het publiek uitstekend te vermaken met hun set vol blues- , stoner- en psychedelische rock en blijkt het dat menigeen niet stil kan blijven staan.

Voor uw verslaggevers was het optreden van The Brew  het laatste optreden. De een moest nog naar huisThe Brew-7717 zien te komen met de trein, de ander had een rug die niet meer mee wilde werken. Het laatste optreden van Matt Schofield hebben we dan ook aan ons voorbij moeten laten gaan. Maar over het optreden van The Brew kunnen we duidelijk zijn; dat was gewoon top. Met hun power-rock weten ze de volgepakte Markt compleet in te pakken.

20 Jaar Culemborg Blues. En in die 20 jaar is ze uitgegroeid naar 1 van de grootste gratis blues festivals van ons land. Niet alleen door een programmering neer te zetten die voor elke leeftijd wel wat te bieden heeft maar zeker ook door de tomeloze inzet van de vele vrijwilligers. Eigenlijk verdiend het hele festival een lintje!