Zaterdag 23 augustus was het weer zover; elk jaar op de 4e zaterdag van augustus is Culemborg Blues een feit. Ieder jaar is het voor de organisatie weer een uitdaging om dit evenement tot een succes te maken. Dit jaar alweer voor de 21ste keer, met wederom grote namen uit binnen- en buitenland op 6 podia in de stad, voor ieder wat wils. De weergoden waren het festival dit keer redelijk gezind. Bij aankomst rond één uur brandde het zonnetje behoorlijk en bleef het tot laat in de avond droog. De enkele drupjes regen die later nog vielen mogen geen naam hebben. Je kon zien dat het in de middag al lekker druk was, het gevolg van het lekkere zonnetje waarmee een dergelijk buitenfestival een prima begin heeft. Rond 13:55 uur kwam de presentator van de dag, John van Empel, het podium op om de eerste band aan te kondigen namens de organisatie, welke met een heel team het hele jaar bezig is met de organisatie van dit festival.

Complimenten hoe alles toch weer vlekkeloos verloopt, met het ombouwen van de podia, het gebeuren achter de bühne, hoe alles opgesteld staat in de stad (zoals de vele kraampjes op de blues markt), de verkooppunten van de munten voor consumpties (verspreid over het festival), de mobiele toiletten en de gelegenheid om eten en drinken te kopen. Heel fijn dat je munten kon kopen voor de hele dag en hiermee kon betalen op het festivalterrein maar ook in de vele cafés in de stad, dat was prima geregeld door Culemborg Blues!

En dan was het zover, Barrelhouse verzorgde dit jaar de aftrap. Deze band, die dit jaar al 40 jaar bezig is (met als frontvrouw Tineke Schoemaker en de gebroeders Johnny LaPorte (gitaar) en Guus LaPorte (gitaar)) vormt een hechte eenheid op het podium. Er zit niet veel beweging in deze band, maar wat ze op het podium brengen zit wel strak in elkaar. Het is duidelijk af te lezen dat zij al lang bij elkaar zijn. De toon was gezet en de start van Culemborg Blues 2014 was een feit. Veel artiesten kwamen voorbij die dag met als hoogtepunten Virgil & the Accelerators (UK), Jan Rijbroek band, Albany Down, King of the World, Layla Zoe (CAN), en Hendrik Freischlader (D) die op de Mainstage optraden. Op de Varkensmarkt stond het andere grote podium, de Fiberstage genaamd. Daar traden die dag onder anderen Howling’Stone, Dan Owen (UK), Leif de Leeuw Band, Willy & The Bandits (UK), Guy Smeets Band en de Blues Power Band (FR) op.

Verder in de stad stonden nog twee kleinere podia buiten en nog enkele artiesten in Café de Mart en Café de Horlogerie. Deze podia waren het speelterrein voor onder andere Feverdog, The Dammed & Dirty, Chivy & The Bluezicians, Joost de lange Blues Experience, Smokin’Cadillac en Daantje. Het is maar een kleine greep uit de vele bands die het publiek de hele dag zoet hielden met lekkere live muziek, verspreidt over het centrum van Culemborg, waarbij toch heel wat toppers voorbij kwamen.

Bijvoorbeeld Virgil & the Accelerators, die op de Mainstage een verbluffend optreden gaf waar bij ik halverwege de show moest denken aan een mini Julian Sas. Virgil laat zich beïnvloeden door grootheden als Stevie Ray Vaughan, Jimi Hendrix en Joe Bonamassa, maar zoekt ook de grenzen op van de bluesrock. Met hun zinderende live optredens maken ze een grote indruk in heel Europa. In 2011 brachten ze hun veelgeprezen debuut album uit genaamd ‘The Radium’. Het album wordt zeer goed ontvangen en eindigde als 2e achter The Black Keys in de lijst ‘album van het jaar’ van Blues Rock Review.

Jan Rijbroek Band die zijn reunie-concert gaf op Culemborg Blues 2014. De Jan Rijbroek Band is een bekende van Culemborg Blues: De band rondom frontman Jan Rijbroek stond al drie keer eerder op Culemborg Blues, in 1996, 2003 en 2006. De Jan Rijbroek Band was ooit een van de hardst werkende bands in showbizz. Ze deden gemiddeld 120 shows per jaar over de gehele wereld, tot enkele jaren geleden. In het najaar van 2006 geeft Jan Rijbroek in het Patronaat te Haarlem zijn afscheidsoptreden, in verband met een ernstige hartziekte. Na 2 hartoperaties en op aandringen van de vele fans speelt hij in 2014 weer op een klein aantal selectief gekozen festivals en Culemborg hoorde hier gelukkig bij.

Ook op de mainstage stond Layla Zoe, een jonge krachtige vocaliste uit Canada. De muziek laat zich niet echt als blues omschrijven maar zij gaf wel een gave show weg. Deze dame is trouwens ontdekt door Hendrik Freischlader. Deze Duitser sloot Culemborg Blues af, met als kers op de taart in zijn toegift de jonge gitaartalenten Leif de Leeuw en Guy Smeets die met hem mee speelden. Als afsluiter niemand minder Layla Zoe op het podium die de vocalen van ‘Rather go Blind’ voor haar rekening nam. Dit laatste was natuurlijk niet echt een verrassing, omdat Hendrik haar immers zelf ontdekt heeft. Een mooie en verrassende waardige afsluiter van een heerlijke dag. Ik heb genoten van alle bands die op de diverse podia hun eigen show speelden. Zo kunnen we weer terug kijken op een geslaagd Culemborg Blues Festival 2014 en gaat de organisatie binnenkort weer beginnen om alles klaar te stomen voor Culemborg Blues 2015, op zaterdag 22 augustus volgend jaar. Zet dus maar vast in je agenda.