Etta James heeft een lange, vruchtbare carrière gehad, die begon als 14-jarige in Los Angeles in het midden van de jaren 50 tot aan haar dood in 2012. In die periode heeft ze allerlei muziekstijlen gezongen, van doo-wop en R&B in haar beginjaren via pop richting soul en jazz toen in de latere jaren haar stem donkerder werd. Etta heeft lang op erkenning van het grote publiek moeten wachten, tot ze in de jaren 90 opgenomen werd in de Rock ’n Roll Hall of Fame. Etta James wordt gezien als een van de verbindende krachten tussen rhythm & blues en rock ’n roll. Artiesten als Diana Ross, Christina Aguilera, Janis Joplin, Bonnie Raitt, the Rolling Stones, Rod Stewart, Amy Winehouse, Joss Stone en Adele beschouwen Etta James als een bron van inspiratie. Maar ook onze eigen ‘Grand Lady of Soul, Rock en Rhythm & Blues’, Floor Kraayvanger is groot fan. Zo groot dat ze besloot om samen met gelijkgestemde geesten een tribute band voor Etta James op te richten. Maar dan niet zomaar een band, maar een echte bigband compleet met blazers. Dat werd de Etta James Experience, een orkest waarin 11 ervaren muzikanten uit het oosten van het land hun krachten hebben gebundeld. De Etta James Experience deed dit jaar al voor de 4e keer Luxor Live aan voor een uitverkocht optreden.

Etta-James-Experience

De sfeervolle grote zaal van de voormalige bioscoop was vol met een gemêleerd publiek en de verwachting zinderde door de zaal toen rond half negen het zaallicht uitging. Langzaam vormde zich de band op het podium. Blazers links, keyboard rechts, drumkit in het midden, achtergrondzangeressen rechtsachter en de vloer voor de bassist en de drummer. Toen ook zangeres Floor in spetterend rood gekleed het podium betrad was de band compleet. De show opende met de klassieke swing van ‘Tell Mama’. De band had er duidelijk zin in, het speelplezier spatte bijna van het podium af. Vol enthousiasme stortte de Etta James Experience zich op de ene na de andere klassieker uit het oeuvre van Etta James. Schijnbaar moeiteloos wisselde de band klassieke swing af met slepende jazz, spetterende funk en ontroerende soul. Stralend middelpunt van de Etta James Experience is Floor Kraayvanger. Met haar fenomenale stem kan weet ze het ene moment te ontroeren en zette ze even daarna Luxor live in vuur en vlam.

Etta-James-Experience-LuxorEen eerste hoogtepunt van de show was het epische ‘I’ve Been Loving You’, dat klein en soulvol begon, maar uitmondde in een orkaan van geluid, waar de stem van Floor soeverein bovenuit steeg. Even later kwam de speciale gast van de avond het podium op: Rocco Ostermann, als zanger van de ‘psychedelische rootsband’ Donnerwetter niet direct de eerste die je associeert met de muziek van Etta James. Toch pakte het wonderwel goed uit, Rocco’s donkerbruine stem contrasteert mooi met de zang van Floor. Samen maakten ze van ‘I Just Wanna Make Love To You’ een sensueel duet waarin ze elkaar met zichtbaar plezier uitdaagden en aanmoedigden. Achtergrondzangeressen Pennyleen en Lisz stapten in de schijnwerpers om samen met Floor het dampend funkende ‘How Strong Is A Woman’ te zingen.

Floor is duidelijk de frontvrouw van de band, maar de Etta James Experience is echt en band en iedereen krijgt de kans om in de schijnwerpers te treden. In het duistere ‘Born Under A Bad Sign’ heeft de slide gitaar van Mike een hoofdrol, culminerend in een spetterende solo. Een van de allermooiste Etta James nummers is het hartverscheurende ‘I’d Rather Go Blind’, een nummer dat Floor’s strot op het lijf is geschreven. Intens en doorleefd zong ze deze klassieker tot halverwege nog een zangeres het podium betraf en het vrijwel naadloos van Floor overnam. Dit is tekenend voor de persoon van Floor, ook op je eigen hoogtepunt een ander de spotlight gunnen.

Etta-James-ExperienceMaar het waren toch vooral de swingende, funky nummers die het publiek van Luxor Live in vuur en vlam zetten: ‘The Blues Is My Business’, ‘Mocking Bird’ en ‘Got My Mojo Working’ zorgden ervoor dat het publiek in Arnhem veranderde in een dansende en zwetende massa. Na een kleine twee uur was het dan toch afgelopen en verliet de band het podium om net om de hoek te wachten op de roep om een toegift, die dan ook gelijk kwam, 3 nummers nog wel. De toegift begon ingetogen met het melancholische ‘Sugar On the Floor’, maar ontaardde al snel in een swingend dansfeest met ‘Something’s Got a Hold On Me’. Rocco werd nog een keer het podium opgeroepen om ‘I Just Wanna Make Love to You’ nog een keer te doen, maar nu in een funky uitvoering. Luxor Live schudde op zijn grondvesten als band en publiek nog één keer helemaal losgingen. Daarna gingen de zaallichten aan en startte de DJ onverbiddelijk een soulklassieker in om aan te geven dat het écht afgelopen was.

Etta-James-ExperienceWat een band! Wat een zangeres! En wat een goeie liedjes maakte Etta James! De Etta James Experience bouwde samen met het enthousiaste publiek in Luxor Live een prachtig muziekfeest. Volgend jaar weer?