Zanger Donald Ray Johnson is een van de weinige bluesartiesten die ooit een Grammy Award heeft gewonnen. Dat was nog in een vorig leven, in 1979 om precies te zijn, toen hij drummer was bij de discoformatie A Taste Of Honey en een wereldhit had met “Boogie Oogie Oogie”. Er is sindsdien veel gebeurd en na zijn vertrek bij deze band heeft hij samengewerkt met mensen als Lowell Fulson en Big Mama Thornton. En vanaf 1995 brengt hij zijn eigen werk uit.

“These Blues, The Best of Donald Ray Johnson” is een goed overzicht voor wat betreft zijn solowerk. Er zijn dertien nummers op, waarvan er negen van zijn eigen hand zijn. Johnson heeft een warm stemgeluid dat uitstekend past bij de blues en r&b, die hij zingt. Soulvol, gevoelig en met net dat rauwe randje dat het geheel puur en eerlijk maakt. Op het album wordt geen melding gemaakt wie zijn begeleiders zijn. Maar wie het ook zijn, zij kwijten zich op een uitstekende manier van hun taak. Mijn persoonlijke favoriete songs zijn de slowblues “Thrilling You Killing Me”, het funky “Working Girl Blues” en de alleen door een akoestische gitaar begeleidde “Always On My Mind”.

Dit album is een uitstekend overzicht van het werk van deze zanger. Het wekt mijn interesse om meer van hem te beluisteren. (Mar Vista Music) (7/10)