Vandaag maakt de organisatie van Ribs & Blues de eerste vijf namen bekend. Niemand minder dan ALVIN LEE, GERRY MCAVOY’S BAND OF FRIENDS, JULIAN SAS, ISRAEL NASH GRIPKA en HAZMAT MODINE komen naar Raalte.De legendarische gitarist en zanger Alvin Lee (foto) was een makkelijke keus voor de organisatie. De Engelsman werd in de jaren ’60 beroemd als frontman van de band Ten Years After. Met deze band speelde hij op onder andere het legendarische festival Woodstock. Sinds begin jaren ’70 is hij solo gegaan en sindsdien staat hij aan de top in de blueswereld en past dus uitstekend op Ribs & Blues.

Liefhebbers van wijlen Rory Gallagher zullen genieten van Gerry McAvoy’s Band of Friends. Gerry McAvoy is de voormalige bassist in de band van Gallagher (hij speelde op elk album van Rory Gallagher) en zal een ode gaan brengen aan die fantastische muzikant. Hij doet dat niet alleen, want hij neemt een select gezelschap aan artiesten mee. Ted McKenna was drummer in de Rory Gallagher band en gitarist Marcel Scherpenzeel is geen onbekende in de blueswereld. Gerry McAvoy’s Band of Friends is niet zomaar een tribute band, maar een ode aan de legendarische Rory!

Ook Julian Sas is geen onbekende in de blueswereld, in tegendeel, Sas staat bekend als één van de beste gitaristen van het Europese vasteland. Op 27 januari a.s. komt de Nederlander met het nieuwe album Bound To Roll en dat en dat is voor de organisatie een goede reden om de virtuoos naar Raalte te laten komen. Als Sas komend Pinksteren op het Ribs & Blues podium staat, is dat al de 7e keer; een unicum in de 16 jarige geschiedenis van Ribs & Blues! In 2000, 2001, 2003, 2005, 2007 en 2008 was hij ook een graag geziene gast. In 2007 speelde hij in Raalte samen met de 2 leden van de band van Rory Gallagher, Brendan O’Neill en de ook dit jaar op het Ribs & Blues podium optredende Gerry McAvoy, een tribute aan de Iers blueslegende.

Relatieve nieuwkomer in de muziekwereld is Israel Nash Gripka uit de USA. Zijn debuut kwam uit in 2009, maar sindsdien is het hard gegaan met de zanger. Afgelopen jaar kwam zijn fantastische tweede album “Barn Doors & Concrete Floors” uit en dat wordt gezien één van de mooiste albums van 2011. Zijn muziek rockt als classic Rock ‘n Roll, maar bezit dat typische Amerikaanse rootshart, compleet met verscheurde countryziel en gospelkoren.

Eveneens uit de USA komt Hazmat Modine. Deze achtkoppige band speelt een opvallende mix van blues, jazz, klezmer, calypso en ska. In 2007 werd het debuutalbum uitgebracht en halverwege 2011 kwam de opvolger “Cicada” uit. Beide albums werden zeer goed ontvangen en de organisatie van Ribs & Blues is dan ook zeer verheugd dat deze band op het festival te zien is.