Dit jaar werd alweer voor de 21ste keer het Ribs & Blues Festival georganiseerd. Vele grote namen hebben hier intussen opgetreden. En elk jaar lukt het de organisatie weer om een mooi en gevarieerd programma neer te zetten. Intussen is het festival in Raalte uitgegroeid tot het grootste gratis Roots en Blues Festival van Nederland, en kregen ze ook dit jaar weer een European Blues Award voor het beste festival.

The Hackensaw Boys
De Amerikaanse band The Hackensaw Boys hadden dit jaar de eer om het festival te openen op de mainstage. Ze brachten een mooie en vrolijke set van een uur. The Hackensaw Boys zijn één van de meest opwindende Americana-bands van de afgelopen 10 jaar en spelen enkel eigen werk. Het publiek kwam tijdens het optreden langzaamaan de tent binnen en kwamen meteen terecht in een muzikaal feestje. De vier mannen hadden erg veel plezier in het optreden en dat werkte erg aanstekelijk. Voor hun was dit het laatste optreden van de tour en de rest van de dag kon je de band ergens in het publiek terug vinden. Zo genoot de band na hun eigen optreden van het festival en de vele optredens.

Ruben Hoeke Band
Na The Hackensaw Boys was het de beurt aan één van de beste gitaristen van Nederland samen met zijn band. Vorig jaar bracht de Ruben Hoeke Band nog het album ‘Sonic Revolver’ uit, één van hun beste albums tot nu toe. Tijdens het optreden speelden ze dan ook veel nummers van deze cd. Er waren intussen meer mensen naar het festivalterrein gekomen en de tent was tijdens dit optreden goed gevuld.

Jo Harman
De Engelse Jo Harman stond drie jaar geleden ook al op Ribs & Blues en omdat dit optreden zo’n groot succes was hadden ze haar voor dit jaar weer gevraagd. Harman bracht begin dit jaar haar tweede studioalbum uit en oogstte daarmee zeer veel succes. Tijdens haar optreden op Ribs & Blues verbaasde zij dan ook iedereen met haar prachtige stem en mooie nummers.

DVL
DVl is een gelegenheidsband met de in Austin, Texas wonende multi-instrumentalist en bluesgrootheid Guy Forsyth en de Engelse bluesgitaristen Jon Amor en Robin Davey en drummer Mark Barrett, de laatste drie bekend als leden van The Hoax. Basgitarist Dave Doherty maakt de band compleet. Tijdens Ribs & Blues liet de band horen dat dit niet zomaar een bandje is maar dat ze absoluut tot de top van de blues behoren. De tent stond dan ook helemaal vol en de mannen hadden veel plezier in het optreden. Hierdoor begon de eerste gratis avond van het Ribs & Blues Festival meteen al met een groot feest.

My Baby
Na het feestje van DVL was het tijd voor nog zo’n geweldige band: My Baby. Die ochtend hadden ze nog op Pinkpop gespeeld maar de band had nog genoeg energie over om op nog een festival te spelen. In een uur tijd namen zij het publiek mee op hun muzikale reis door de tijd. My Baby stond al eerder op Ribs & Blues maar toen op het Delta-podium, iedereen riep toen al dat ze eigenlijk op het hoofdpodium moesten spelen, en dit jaar was het dan eindelijk zover. En de band stelde absoluut niet teleur en gaf een nog betere show weg dan de eerste keer.

The Red Devils
De Amerikaanse band The Red Devils had de eer om deze eerste Pinksterdag in Raalte af te sluiten. Dit jaar is het vijfentwintig jaar geleden dat The Red Devils hun legendarische album ‘King King’ uitbrachten en dat moest natuurlijk gevierd worden. Gelukkig voor de bezoekers deed de band ook het Ribs & Blues Festival aan voor dit feestje. In 1998 overleed zanger en mondharmonica speler Lester Butler, hij werd door de Nederlander Pieter van der Pluym, ook wel bekend als Big Pete, vervangen. Big Pete begon dan ook meteen in het Nederlands het publiek te begroeten maar zei al snel: “Ik ga nu weer in het Engels verder anders denken de andere leden dat ik weer over hen sta te lullen.” In ruim een uur tijd speelde de band bijna het volledige ‘King King’ album en het publiek ging volledig uit hun tent.