De in Zweden woonachtige Amerikaanse troubadour Eric Bibb is een van de beste hedendaagse vertolkers van de akoestische blues en folk. Met zijn donkere, heldere stemgeluid, zijn virtuositeit op gitaar en de vertolking van zowel eigen nummers als die van de anderen weet hij al decennia lang zijn publiek te bekoren. Ongeveer tegelijk met het verschijnen van zijn cd “Migration Blues” bracht Eric Bibb een kort bezoek aan ons land, waar hij in Rotterdam, Zaandam en Heerlen optrad. Hij trad op op 23 maart jl. in Jazzcafé BIRD in Rotterdam. Een fraaie locatie in het centrum van Rotterdam. Een niet al te grote zaal, wat optredens als deze intiemer maken. Jammer alleen dat een behoorlijk deel van de zaal werd bezet door een praatgraag publiek. Storend voor de echte muziekfans.

Rob Green

Als voorprogramma trad de jonge Engelse zanger/gitarist Rob Green op. Green, die afkomstig is uit Nottingham, Engeland is een veelbelovende singer-songwriter, die, nadat hij door Gregory Porter was ontdekt, inmiddels zijn eerste EP op de markt heeft gebracht. Het was, zo vertelde hij, zijn eerste optreden buiten Engeland. Singer-songwriter is overigens een wat beperkte aanduiding, want Green is overduidelijk een getalenteerde entertainer. Naast een goed muzikant en zanger weet hij als geen ander het publiek te bespelen. Zijn set bestaat volledig uit zelfgeschreven nummers. Tussendoor vertelde hij er wat over, maakte grappen en hij wist de aandacht van begin tot eind vast te houden. Een talent waar we zeker nog meer van zullen horen.

Eric Bibb

Eric BibbNa een korte pauze was het tijd voor Eric Bibb, die ons in de komende anderhalf uur meenam op een reis door zijn uitgebreide catalogus van eigen werk en covers. Hij begon met het welbekende “Going Down Slow”, een nummer dat wordt toegeschreven aan St. Louis Jimmy Oden. Hierna betrad de Finse Olli Haavisto het podium, die Eric de rest van de avond zou begeleiden op gitaar, slidegitaar en steelguitar. Het tweede nummer was het eigen werk “Silver Spoon”, waarin Eric vertelde over gelukkige en rijke jeugd. Dit werd gevolgd door drie nummers van Lead Belly (“Bring A Little Water, Sylvie”, “Stewball” en “Bourgeois Blues”). Na “Down The Road Feeling Bad” van John Cephus en “With My Maker I Feel One” was het tijd voor het enige nummer van denieuwe cd. “With A Dolla’ In My Pocket” gaat over de reis die veel Afrikaans-Amerikanen in de eerste helft van de twintigste eeuw ondernomen om te ontsnappen aan de armoe en terreur van de zuidelijk staten en zich gingen vestigen in het rijkere noorden van de VS. Migratie is de rode draad die door de nieuwe cd “Migration Blues” loopt en het onderwerp van dit nummer is daar een goed voorbeeld van. Hierna volgden nog de bekende nummers “Connected”, het Rev. Gary Davis nummer “I Heard The Angels Singing” en de Lightnin’ Hopkins cover “Needed Time”.

Het was een optreden van een Eric Bibb, zoals we hem kennen. Rustig, vriendelijk en soeverein. Tussen de nummers door vertelt hij er iets over. Zijn gitaarspel en zang zijn heerlijk om naar te luisteren en de bijdrage van Olli Haavisto met slide en lapsteel maakt het net wat kruidiger. Zelf had ik wat meer nummers van de nieuwe cd verwacht, maar het ontbreken hiervan heeft het optreden zeker niet minder mooi gemaakt.