Festivalterrein in 3D maquette

Unieke maquette is beide Pinksterdagen in Loungeland te bewonderen! Ribs & Blues in Madurodam uitvoering!

“Donders mooi.” Dat zei een zichtbaar verraste voorzitter Ron Groot Beumer toen hij donderdagavond voor de eerste keer de volledig met 3D technieken gemaakte maquette van ‘zijn’ Ribs en Blues festivalterrein zag. Voor de twee maaksters, Sigrid Goossens en Lientje Heijer van Heijcon 3D Solutions aan de Zompstraat in Raalte, een mooie beloning voor enkele weken heel hard werken.

Met behulp van de grondstoffen nylon (voor de grote tenten) en acrylaat (voor alle andere bouwsels op het festivalterrein) en een 3D printer werd op basis van technische plattegronden en foto’s van vorig jaar een gedetailleerde maquette gemaakt. “En voor de omgeving gebruikten we Google Streetview en dergelijke,” verklapten de twee maaksters.

Met een dergelijke nauwkeurige maquette kunnen organisatoren van festivals snel zien hoe zaken als crowd control, beveiliging en logistiek optimaal geregeld kunnen worden. “Je hebt nu meteen een perfect beeld van hoe je het terrein ingedeeld hebt. Van een tekening of plattegrond kun je nooit in een oogopslag zo’n mooi en goed overzicht krijgen,” zo vond de preses van Ribs en Blues die minutenlang elk detail bekeek.

Sinds begin vorig jaar liep hij al met het idee rond na een toevallige ontmoeting ’s morgens vroeg op een vliegveld op IJsland met plaatsgenoot Jack Heijer, directeur-eigenaar van Heijcon. Dit Raalter bedrijf is al sinds de eeuwwisseling actief in de metaalsector en ziet de nieuwe 3D technologie als een interessante groeimarkt. “Al hebben we van alles al met 3D geprint, van sieraden tot machineonderdelen, maar zo’n festivalterrein is nieuw voor ons. Het zou zo maar een interessante markt kunnen zijn.”

Ook de provincie Overijssel schat in dat de 3D techniek nieuw en innovatief genoeg is om er een stevige subsidie beschikbaar voor te stellen. In ruil daarvoor zijn organisatoren van grotere Overijsselse festivals door Ribs en Blues en de provincie uitgenodigd om tijdens de pinksterdagen een kijkje te komen nemen op de Domineeskamp in hartje Raalte. Voor de eveneens uitgenodigde Overijssels Gedeputeerde Eddie van Hijum (uit Laag Zuthem) staat er zelfs een met 3D geprinte plattegrond van de gemeente Raalte klaar.

De maquette van het festivalterrein van Ribs en Blues kan door iedereen zondag- en maandagmiddag bekeken worden in de speciale tent bij Loungeland (hoek Rabo/Salland Wonen). Daar zal 3D Solutions zich presenteren en kan iedereen desgewenst een scan van ongeveer 12 centimeter hoog van zichzelf laten maken.  Op de maquette is overigens 1 detail verkeerd. Niet de schuld van de twee maaksters van Heijcon maar van een verandering op het laatste moment op het terrein zelf.

U kunt meer van het nieuws op de bron lezen