Gerry Jablonski and the Electric Band is een uit Schotland afkomstige bluesrockband met een stevige Poolse invloed. Voorman Jablonski is al ruim dertig jaar een gewaardeerde gitarist. Samen met de Poolse mondharmonicaspeler Peter Narojczyk, bassist Grigoar Leslie en drummer David Innes vormde hij sinds een jaar of vijf deze band, waarmee hij nu drie cd’s heeft uitgebracht. Na het overlijden van Innes vorig jaar stond even het voortbestaan van de band op losse schroeven. Maar op verzoek van Innes zelf is een nieuwe drummer, Lewis Fraser, aangetrokken.

JablonskiGerry TroubleWithTheBlues_cOnlangs heeft de band zijn vierde cd “Trouble With The Blues” uitgebracht. De tien songs zijn door de band zelf geschreven. De stijl is gevarieerd, van stevig rockende blues tot gevoelige ballads. En in alle songs komt emotie, puurheid en vooral eerlijkheid naar boven. Fraser en Leslie zorgen voor een strakke doch swingende basis, waarop Narojczyk en Jablonski hun werk kunnen doen. Peter Narojczyk is een uitstekende harmonicablazer in de Chicagoblues traditie en de interactie met de gitaar van Jablonski zorgt voor tien uitstekende songs. Mijn favorieten zijn de droevige blues “Down To The Ground” en de laatste song “I Confess”, waarin op indringende wijze wordt verwezen naar het overlijden van hun vriend David Innes.

De cd heb ik nu al enkele keren beluisterd en steeds ontdek ik nieuwe dingen. En dat vooral in de teksten. Een absolute aanrader, zeker voor fans van stevige en pure, maar vooral eerlijke blues. (Eigen productie) (8/10)