Ben jij een echte gevoelsmens en kun jij helemaal zen worden van een goed, al dan niet instrumentaal, stukje muziek? Dan is dit artikel jou helemaal op het lijf geschreven. Want wist je dat het mogelijk is om, met behulp van een eenvoudige akoestische gitaar, één van de meest pure muziekvormen te creëren? Uiteraard in combinatie met jarenlange ervaring en oefening én, in de meeste gevallen, aangeboren muzikaliteit.

Muziek als vorm van ontspanning

Muziek vormt een belangrijke factor in het leven van heel wat mensen en staat bijgevolg in directe verhouding tot het uiten van verschillende gevoelens. Dat kan gaan van frustratie en verdriet tot een vorm van uitzinnig geluk en/ of rust. Zelfs wanneer jij en ik niet dezelfde taal spreken, kunnen we ons via de muziek nog altijd verbonden voelen. Naast liefde, wordt muziek dan ook al jaren beschouwd als één van de meeste pure vormen tot verbinding zonder dat daarbij het gebruik van woorden verplicht wordt. Sommigen luisteren naar muziek wanneer ze zich alleen en/ of gefrustreerd voelen. Anderen hebben dan weer nood aan een zenmomentje na een lange en vermoeiende werkdag. En voor nog andere personen is het dan weer een uitlaatklep wanneer ze uitzinnig zijn van vreugde.

Muziek in al haar facetten

Bovendien kan het begrip ‘muziek’ heel erg ruim geïnterpreteerd worden gaande van het gebruik van de zangstem tot de aanwezigheid van tastbare muziekinstrumenten. Gaande van akoestische instrumentale versies tot zang en het geluid van de stilte. Muziek is voor elk van ons anders en dat is juist het mooie, het universele eraan. Echter met begrip tot de muziekinstrumenten wordt de akoestische gitaar door velen als de meest pure vorm van muziek beschouwd. Akoestische gitaren zorgen voor een bepaalde naaktheid en kwetsbaarheid waardoor het nummer en de melodie tot hun essentie worden herleid. Stel je maar eens een klein donker zaaltje voor met een uitstekende akoestiek, waar enkel en alleen gebruik gemaakt wordt van de akoestische gitaar of een combinatie van meerdere akoestische gitaren. Elk detail, het meest intieme foutje wordt pijnlijk hoorbaar in een akoestische setting. En dat is wat het voor heel wat muzikanten ook zo puur maakt. Die breekbaarheid, de mogelijkheid om iets echt te laten overkomen bij het publiek is, in vergelijking met heel wat andere muziekinstrumenten, bij de akoestische gitaar misschien wel het meest navenant. En dat is uiteraard niet niets!

Wat is nu de beste akoestische gitaar

Is je muzikale hart getriggerd en de passie aangewakkerd om te investeren in een akoestische gitaar dan zul je al gauw merken dat de keuze niet zo voor de hand liggend is. Ondanks het feit dat elke akoestische gitaar op zijn eigen manier een heldere duidelijke klank produceert, kunnen we een onderscheid maken tussen meerdere categorieën.

Zo bestaat enerzijds de mogelijkheid tot de aanschaf van een 100% standaard akoestische gitaar die gekenmerkt wordt door een behoorlijk brede hals in combinatie met 6 kwalitatieve snaren. Daarbij worden de laagste 3 snaren meestal uit duurzaam staal gemaakt terwijl voor de hoogste 3 eerder kunststof wordt gebruikt. Op die manier ontstaat een volle warme intense klank die hem uitermate geschikt maakt om klassieke repertoires ten gehore te brengen.

Anderzijds is er dan de western akoestische gitaar die, in tegenstelling tot de klassieke variant, een fijne en dunne hals geniet met maar liefst 6 stalen snaren. Dit maakt de klank niet alleen scherper maar ook een heel pak zuiverder waardoor een dergelijk muziekinstrument uitermate geschikt is om blues, jazz en/ of folkmuziek te spelen. Probeer je keuze niet alleen te baseren op het design en het prijskaartje van de gitaar maar bijgevolg ook op je muzikale voorkeur en, niet geheel onbelangrijke, de vergaarde ervaring!