Eigenlijk dateert het album al uit 2012, maar ter gelegenheid van de Europese tournee is deze opnieuw onder de aandacht gebracht. Heritage Blues Orchestra, de naam van de band zegt het allemaal al. Het is een band die het erfgoed van de blues in ere wil houden. Met de veteranen Bill Sims Jr en Junior Mack, beide op zang en gitaren, en zangeres Chaney Sims gaat dit ook uitstekend. De rest van de band bestaat uit Vincent Bucher (harmonica), Kenny “Beedy Eyes” Smith (drums, percussie) en de blazerssectie met Bruno Wilhelm (tenorsax), Kenny Rampton ( trompet), Steve Wiseman (trompet), Clark Gayton (trombone, sousafoon, tuba).

HeritageBluesOrchestra AndStillIRise_cWat we te horen krijgen zijn twaalf songs, grotendeels covers, die op een geheel eigen wijze zijn gespeeld en gezongen. Junior Mack zingt een prachtige versie van het oude Son House nummer “Clarksdale Moan”, Bill Sims Jr neemt de Muddy Waters klassieker “Catfish Blues” voor zijn rekening en Chaney Sims schittert met “C-Line Woman”. En ze lossen de elkaar af, verzorgen de achtergrondzang of zingen samen, zoals in “Get Right Church” en “In The Morning”.

De Heritage Blues Orchestra brengen iets totaal nieuws en voegen daarmee iets toe aan de oude blues. Dit album was het debuut en ik denk dat de combinatie van deze doorgewinterde muzikanten ons nog vaker zal verrassen in de toekomt. (Raisin’ Music) (8,5/10)