Jaap HindriksJaap Hindriks // Fotografie: Leo Gabriëls

Jaap Hindriks is zaterdag 28 mei jl. officieel toegelaten tot de Dutch Blues Hall of Fame. In het bijzijn van vrienden en oud-collega’s werd hij door Nanny Kajuiter namens de Dutch Blues Foundation bedankt voor wat hij voor de blues in Nederland heeft betekend.

Gedurende 25 jaar was Jaap Hindriks programmeur van de Blues Estafette in het Utrechtse Vredenburg. Antoine Croné nam vervolgens het woord, mede namens voormalig directeur Peter Smids, met wie Hindriks naar de Verenigde Staten reisde om bekende of minder bekende bluesartiesten op te sporen. Croné werkte 20 jaar met Hindriks samen, leerde door hem de blues kennen, haalde in zijn speech herinneringen uit de festivaltijd naar voren en overhandigde aansluitend de Award.

Antoine Croné (l) en Jaap Hindriks (r)Antoine Croné (l) en Jaap Hindriks (r) // Fotografie: Leo Gabriëls

Dat het niet altijd makkelijk was om de Amerikaanse muzikanten over de grens en in het gareel te houden, bleek ook uit de anekdotes die Jaap Hindriks zelf naar voren bracht, zoals dat een hit in de USA steevast betekende dat elke band dit speelde op de Blues Estafette en de speeltijd van drie tot drie altijd langer werd. In het sfeervolle café De Stad in Utrecht heerste een gemoedelijke reunië sfeer, waar blueskenner en radiopresentator Fred Broekman met een greep uit zijn rijke muziekcollectie plaatjes draaide en Jaap Hindriks stil van de muziek en de verhalen van vroeger genoot.

De Dutch Blues Hall of Fame is een historisch archief van mensen die door optredens, opnames of documentatie van onschatbare waarde zijn of zijn geweest voor de Nederlandse bluesgeschiedenis.

Jaap Hindriks schaart zich in de Dutch Blues Hall of Fame bij voorgangers als Harry ‘Cuby’ Muskee, Oscar Benton, Rob Hoeke, Barrelhouse, Martin van Olderen, Livin’ Blues, Flavium en Eelco Gelling.

==DSCN0339Jaap Hindriks in Dutch Blues Hall of Fame voor 25 jaar Blues Estafette // Fotografie: Leo Gabriëls