John Mayer is met zijn ‘The Search For Everything-tour’ in Europa beland, dinsdag trapte hij deze af in een bomvolle Ziggo Dome. Hoe spannend zijn liefdesleven ook is, vaak wordt hem verweten wel erg veel brave liedjes te schrijven. Weet hij de balans tussen braaf en briljant in evenwicht te houden?

John Mayer met band

John Mayer

John Mayer had het concert in vier duidelijke delen opgesplitst. De opener was met zijn complete begeleidingsband en daarin werd vanzelfsprekend gekozen voor twee nummers van zijn nieuwe album. Het leek even wennen voor de meeste fans, maar er ging een zucht van verlichting door de zaal bij de inzet van ‘Love On The Weekend’ en ‘Who Says’. Vooral de aanvulling met de liveband was bij deze twee hits overduidelijk een verbetering ten opzichte van de albumversies.

Akoestisch zwijmelen

Trek alle elektrische stekkers los, geef de band een tijdje pauze, en je houdt een akoestische set van de meester over. Het is een hele omschakeling, maar hij komt er altijd weer mee weg. De mierzoete beelden van vallende blaadjes op de LED-schermen waren tenenkrommend, maar vooruit. De verliefde stelletjes pakten elkaar nog steviger vast en zwijmelden mee met ‘Dreaming With A Broken Heart’ en de het geleende ‘Free Falling’ van Tom Petty. Hoewel Mayer briljant is op elektrische gitaar, was het akoestische deel misschien wel het beste deel van de show.

Rocktrio

Met drummer Steve Jordan en bassist Pino Palladino werd vervolgens een heerlijk rock/blues-blok neergezet. Het blueshart van John Mayer bloeide helemaal op. Ogenschijnlijk heeft hij toch concessies aan zijn muziek moeten maken naar gelang zijn bekendheid en ook de belangen groter werden. Als je hem in dit blok zo aan het werk zag, is de popinvloed van de laatste jaren eigenlijk zonde.

Afsluitend met de hele band en Mayer achter de piano was het concert eigenlijk veel te snel afgelopen. Veel verschillende muziekdisciplines, -soorten en -genres zijn de revue gepasseerd deze avond. Welke de beste was is aan ieder afzonderlijk te beslissen. Soms was het wel erg braaf, maar vaak was het briljant.

Meer foto’s op onze Facebookpagina