Het is een jubileumjaar voor Jan Willem Roy. In 1997 kwam zijn eerste album uit en nu, twintig jaar later, ziet zijn elfde plaat het licht. Deze cd, ‘A Room Full Of Strangers’, bevat maar liefst twaalf nieuwe nummers, die zich allemaal bewegen in de stijl die we van JW kennen: Americana, wat een verzamelnaam is voor muziek die put uit stijlen als country, rock en blues.

The Royal Family

Op de cd wordt Jan Willem Roy begeleid door zijn vaste band, The Royal Family, bestaande uit Roel Spanjer (toetsen), Cok van Vuuren (gitaar), Rob Wijtman (drums) en Judith Renkema (bas). Daarnaast horen we ook bijdragen van Singer Songwriter Michael Prins, Jan Willem’s broer Jeroen Roy, violist Joost van Es, zangeressen Lea Kliphuis, en Ilse Delange en de broers Arnout en Sander Brinks, die we dan weer kennen als Tangerine.

Persoonlijk

‘A Room Full Of Strangers’ is een zeer persoonlijk album geworden, waar twee thema’s als rode draad doorheen lopen. Het is enerzijds een overdenking van waar de zanger nu staat in het leven. Van de andere kan is het album ook een ode aan zijn vader, die tijdens de voorbereidingen van het album kwam te overlijden. Muzikaal zitten de nummers op het album allemaal goed in elkaar. Het varieert van ballads tot rauwere rootsachtige rock. En daar is natuurlijk helemaal niets mis mee.

‘A Room Full Of Strangers’

De kracht van het nieuwe album zit hem echter juist in de teksten. HJet zijn mooie nummers als ‘Blue Sunrise’ en ‘Are You Ready’ die het ‘m doen. Beiden gaan over waar men staat in het leven en het aandurven van veranderingen. Indruk maken ook de nummers ‘Broke Brothers’, dat JW samen met zijn broer Jeroen zingt over het gevoel als de ouders zijn overleden, en ‘The Big Chief’, dat gaat over JWs overleden vader. Jan Willem Roy levert met ‘A Room Full Of Strangers’ een prima cd af! (8/10) (Royal Family Records)