Met het uitbrengen van hun zesde album ‘Stay Together’ is deze week de nieuwe Europese tour van Kaiser Chiefs gestart. Hoewel de eerste show in Tilburg niet uitverkocht was, waren de 1500 kaarten voor Paradiso binnen een paar dagen voorzien van gelukkige bezitters. Het “geluid” van de KC is de afgelopen paar albums van rock langzaam afgegleden naar pop, met zelfs electro invloeden. Hebben ze er een nieuwe fanbase bijgekregen of moeten de fans van het eerste uur met lede ogen het concert uitzitten?

The Sore Losers

Gelukkig is voor de echte rockfans het voorprogramma er al een om de vingers bij af te likken. Pure Rock & Roll met heerlijke bluesinvloeden. De Belgen van The Sore Losers zijn al 7 jaar actief maar eindelijk lijkt de grote doorbraak plaats te vinden. Met optredens op Rock Werchter en Pinkpop en zelfs een eigen show in Ancienne Belgique heeft de band inmiddels een bak aan ervaring mee genomen naar Paradiso. De Losers waren zeker niet van plan om het publiek op te warmen. Ze waren in de grote zaal met maar 1 missie: Laten zien dat ze niet voor niks op het podium thuis horen. Met hun hele ziel en zaligheid werd de setlist onder handen genomen. Ook vrij logisch dat de merchendisestand het in de pauze druk had met de verkoop van hun nieuwe album ‘Skydogs’.

Kaiser Chiefs

Het podium krijgt tijdens het ombouwen de kleuren mee van het nieuwe album waardoor de Paradiso er uit begint te zien als een snoepwinkel. Wel complimenten naar de lichtontwerper want laten we eerlijk zijn, dat is vaak een sluitpost voor een band maar de Kaiser Chiefs begrijpen hoe belangrijk dat is voor de sfeer. De openingstrack is een voorspelbare want het is natuurlijk de openingstrack ‘We Stay Together’ van het nieuwe album. Het nieuwe poppy geluid doet het erg goed in Paradiso en klinkt ook eerlijk gezegd niet verkeerd.

Met zes albums op zak is een leuke setlist maken natuurlijk heerlijk om te doen, we nemen twee topnummers van elk album en een geslaagd concert is gegarandeerd. Dat is ook precies wat de Britten hebben gedaan. Een heerlijke mix van het ouwe werk als ‘Ruby’, ‘I Predict A Riot’ en ‘Everyday I Love You Less And Less’ en de nieuwere nummers als  ‘Hole In My Soul’, ‘Parachute’ en ´Good Clean Fun´.

Toch moeten we concluderen dat het spannende er een beetje af is bij de KC. Het nieuwe album is wat braafjes, de hele aankleding van band en podium is bijna truttig. Zoals eerder gezegd was de setlist bijna perfect zonder echte verrassingen, maar bijvoorbeeld ook geen bijzondere uitvoeringen van nummers. Het gekke is dat er niets op te merken valt aan de Kaiser Chiefs en zeker niet aan het optreden in Paradiso. Zanger Ricky Wilson is de aanjagende factor, en zeker met behulp van typisch Nederlandse genotsmiddelen is het een genot om naar te kijken. Gelukkig was de keuze voor ´Oh My God´ als afsluiter de beste keuze van de avond. De fans van het eerste uur zijn uiteindelijk toch de winnaars van de avond, zij hebben in ieder geval nog extra kunnen genieten van The Sore Losers.