Klassieke muziek saai? Dan heb je deze voorstelling nog niet gezien!

Dit theaterconcert in Musis is wel een heel bijzondere; een komisch en brutaal verhaal dat ondersteund wordt door klassieke melodieën. Je leert gebarentaal en gaat met een kleine levensles naar huis. Leuk voor jong en oud, voor goed werkende én slecht werkende oren. 

De voorstelling gaat over het Uilskuiken. Een uil is een vrij intelligent dier, ze zijn alleen niet de beste van de klas als het aankomt op nesten bouwen en vaak valt er dan een uilskuiken uit. In dit verhaal duwen twee zusjes een ander kuiken uit het nest, omdat hij anders is; het Uilskuiken. Hij probeert te overleven en gaat op ontdekkingstocht. Een komisch avontuur waarin het Uilskuiken steeds meer andere dieren en zichzelf leert kennen.

Kruip in de huid van een ander

Heb jij jezelf ook altijd al afgevraagd wat een dove of slechthorende nou wél hoort? Dat ga je tijdens deze theatervoorstelling ervaren. Poppenspeler Elout Hol legt het uit: “het Uilskuikenlied wordt de eerste paar keer meegezongen en geklapt. Aan het eind van de voorstelling wordt het lied nogmaals gespeeld, maar dan in de nacht. Dan beleef je hoe een slechthorende muziek ervaart. Want als er niets te horen is, en toch is er muziek en een lied, wat maak je dan mee?”

Uilskuiken en Theater Gnaffel
Betoverend sprookje 

Een voorstelling met poppen, die ook leuk is voor volwassenen? We vroegen aan poppenspeler Elout hoe dit zit. “Poppen spreken tot de verbeelding, zowel kinderen als volwassenen hebben een enorme verbeeldingskracht waardoor de poppen tot leven komen. Laatst kwam iemand uit het publiek naar mij toe en zei: ‘ik kijk dan naar zo’n pop, jij bent niet aan het buikspreken maar tóch komt die pop voor mijn gevoel tot leven’. Een pop spreekt veel meer tot beleving dan een acteur. Als je er maar in gelooft”, zegt Elout overtuigd.

Uilskuiken een voorstelling in Musis
Zingen met gebaren

Het Uilskuiken is een bijzondere samenwerking tussen Het Gelders Orkest, Theater Gnaffel en gebarenexpert Bianca van der Horst. Bianca is zelf slechthorend en oprichter van de Nederlandse Gebarenchallenge. Online kan ze jou allerlei gebaren leren! Tijdens het theaterconcert is een gebarentolk aanwezig die niet alleen het verhaal vertolkt, maar ook de muziek en de teksten van de poppen.

Kom je kijken?

Dan kun jij ook gebaren leren. Hoe? Met het Uilskuikenlied. Bianca stelt zich graag aan je voor en legt het hieronder uit;

Op ontdekkingsreis

Tijdens het poppenspel speelt Het Gelders Orkest herkenbare klassieke melodieën. Een aantal stukken zijn speciaal gecomponeerd ter ondersteuning van het verhaal, met dank aan Henk van der Schalk. Voorafgaand aan het concert (om 10:00 uur) kunnen de kinderen op ontdekkingsreis door de instrumententuin… Alles bekijken, vasthouden en uitproberen! En vragen stellen aan de orkestleden natuurlijk; ‘Waar is dat klepje voor?’Meer over Het Gelders Orkest ontdekken?

U kunt meer van het nieuws op de bron lezen