Afgelopen zaterdag, 26 augustus, vond alweer de 24e editie van de Culemborg Blues plaats. In het hart van de Betuwe probeert het bestuur en vrijwilligers van de stichting ieder jaar een perfect festival te organiseren met een uiteenlopende line-up. Sinds een paar jaar begint de blues al op de vrijdagavond, The Night Before The Day After. Op diverse locaties in Culemborg beginnen diverse bluesbands aan de warming up voorafgaand aan Dé dag: Culemborg Blues. Óók deze locaties zijn, net zoals het festival zelf, allemaal gratis toegankelijk.

Op de Haven speelde Key4, een jonge aanstormende lokale 4-koppige bluesband. Aansluitend speelt Ticket West. De andere locaties werden ook volop bezocht door zowel de reeds aanwezige bluesliefhebbers als de ‘locals”. Bij de Havenmeester speelde Sweet Mary Jane onder belangstelling van een groot aantal toegestroomde bluesfans. Op de Markt spelen zowel Dishking als Ragtime Rumours op het geïmproviseerde buitenpodium. In de Tollenstraat de Captain Morgan Express ook hier een volle bak aan publiek. Een mooi begin van de 24e Culemborg Blues.

Bij het open van de 24e editie wordt er met een minuut stilte stil gestaan bij het overlijden van een CB crew lid. Hierna mogen de Brothers (Guus & Johnny) Laporte het festival open, vergezeld door o.a. Erwin Java en Tenny Tahamata en met special guest Oscar Benton. Op het Five Star podium biedt het bestuur van Culemborg Blues jong aanstromend talent de ruimte, Kids in the blues, Bandbootcamp.

Er zijn 3 buiten- en 3 binnenpodia’s, in de Tollenstraat laten de mannen van Swing Supply zich van hun beste kant zien, opgezweept door het vele toegestroomde publiek laat men een mix van pure swing, blues en rock&roll horen. Op de Mainstage staat reeds Detonics welke Culemborg blootstelt aan de West Coast blues. De Belgische band The Bugaboos, opgericht in 2006, speelt in Café de Mart zorgvuldig gekozen blues songs tot aan de Bugaboos sound.

Verder spelen de Scrappy Tapes, The Grand East, Ramblin’ Dog, Robert Jon & The Wreck en T-99 op diverse podia in de stad. In de Tollenstraat speelt John Frick Band met onder anderen de uitstekende saxofonist Tom Moerenhout klassieke blues met invloeden van Muddy Waters, Freddy King, Rory Gallagher. Sugar Queen & The Straight Blues Band speelt voor een groot publiek een gevarieerd scala aan bluesmuziek, van emoties, liefdes en onrecht. Artiesten vanuit heel Europa treden op, vanuit België is Guy Verlinde & The Houserockers wederom afgereisd naar Culemborg. Uit Zweden de Jan Gerfast Band en de Thorbjorn Risager & The Black Tornado uit Denemarken.

Als afsluiter van de zonovergoten 24e editie staat niemand minder dan Laurence Jones en band. Reeds eerder maakten we kennis met Laurence tijdens de Culemborg Blues Night, eerder dit jaar. Laurence maakte zijn reputatie meer dan waar (diverse malen Young Artist of the Year). De Markt, ook dit jaar weer volgestroomd met bluesliefhebbers, heeft  van het begin tot aan het einde kunnen genieten van deze rasartiest, welke ook nog even stilstaat bij de diverse aanslagen in Europa. Met een speciaal opgedragen nummer is het stil op de Markt. De organisatie kan terugkijken op een mooi en geslaagde 24e editie, volgend jaar 25 augustus de 25e editie in een stad die ook nog eens 700 jaar bestaat.