Twee jaar geleden was Leon Bridges nog bordenwasser in Fort Worth, Texas, nu is hij een veelbelovende soulzanger. Op zijn debuutalbum Coming Home grijpt hij terug naar klassieke soul en rhythm & blues uit de jaren 50 en 60. Met moderne popmuziek heeft de 25-jarige zanger niet veel op: “Ik vind het vaak nogal over de top, zeker ook wat zang betreft. De simpelheid van oude muziek spreekt me aan.”

Leon Bridges werkte jarenlang in de keuken van een restaurant maar zong daarnaast regelmatig op jamsessies. Gitarist Austin Jenkins en drummer Joshua Block van indierockband White Denim zijn onder de indruk van zijn talent en gaan in de studio met Bridges aan de slag. Zijn eerste demo trekt de aandacht van meerdere labels en eind 2014 heeft hij een contract bij Columbia op zak dat zijn debuutalbum Coming Home in juni 2015 uitbrengt. De plaat staat inmiddels in de Amerikaanse top 10.

Sam Cooke

Leon Bridges wordt alom geprezen om zijn klassieke benadering van soulmuziek maar wist er tot voor kort weinig vanaf, bekent hij: “Nadat ik mijn liedje Lisa Sawyer voor een vriend had gespeeld, vroeg hij of Sam Cooke een inspiratie voor me was. Ik kende zijn naam natuurlijk maar had nooit echt naar zijn muziek geluisterd. Toen ik dat eenmaal deed, viel het kwartje. Ik ben gaan graven in klassieke soulmuziek en mijn richting was duidelijk: ik wil dat al mijn muziek in de lijn van Lisa Sawyer ligt.”

Moeder

“Het grappige is dat ik Lisa Sawyer al schreef voordat ik bewust dat muzikale pad insloeg”, vertelt Bridges. “Toen ik naar Sam Cooke en andere oude soulzangers ging luisteren, ging ik mijn eigen werk aan hen spiegelen. Maar mijn manier van zingen lag al wel in die lijn.” Lisa Sawyer gaat over de moeder van Leon Bridges, maar dat hield hij aanvankelijk voor zich. “Het duurde lang voordat ik mijn muziek aan mijn familie wilde laten horen. Vooral mijn moeder, ze zou er vast emotioneel op reageren. Maar een vriendin van me verraadde de boel. ‘Laat je moeder dat nummer eens horen dat je over haar schreef’, zei ze. Dus toen deed ik dat maar. Ze moest huilen.”

Leon Bridges staat zaterdag op North Sea Jazz.

(c) FaceCulture