RASPROGRAMMEUR HERMAN JANSSEN: ‘IK BEN TROTS OP DIT LIGHT TOWN BLUES FESTIVAL’

Het Nederlandse blueslandschap zou er anders uit zien als Herman Janssen er niet zou zijn. De programmeur drukt al jaren zijn stempel op het live-circuit van de bluesmuziek in Nederland. Niet zo gek dus dat nieuwe festival Lighttown Blues hem aantrok om een smakelijk programma samen te stellen. ,,We willen Lighttown Blues in één keer goed op de kaart zetten en ik denk dat we dat met dit programma zeker kunnen doen.”

Tekst: Jean-Paul Heck

De hand van Janssen is dan ook duidelijk zichtbaar als je met je vinger door het programma loopt. De namen zijn imposant en divers. Zo wist hij Kenny Wayne Shepherd te strikken. Deze schoonzoon van acteur Mel Gibson groeide de laatste twee decennia uit tot bonafide wereldster. Maar er is meer. De Limburgse programmeur strikte ook de bluesband Supersonic Blues Machine die voor deze gelegenheid de legendarische Eric Gales meeneemt . “Deze band uit Los Angeles heb ik als eerst geboekt. Het is een geweldige nieuwe groep met daarin onder meer de bekende producer/bassist Fabrizio Grossi (Joe Bonamassa/Alice Cooper) en Kenny Aronoff (John Fogerty, John Mellencamp), één van de beroemdste drummers ter wereld. Toen ik dat rond had ben ik daar omheen ander acts gaan boeken.” Zijn enorme netwerk bracht de programmeur bij de Canadese zangeres Layla Zoe en de Engelse jongeling Aaron Keylock. “Ik vind het absoluut belangrijk om talent te boeken en met Layla en Aaron de toekomst binnen te halen.” Tevens wist Janssen de onvolprezen Mike Zito uit de Amerikaanse bluesstad St. Louis te strikken. ,,Een geweldig veelzijdig artiest en een enorme goede performer.”

Janssen lacht als deze namen in slagorde voorbij komen. ,,Ik programmeer al jaren voor het Moulin Blues Ospel maar dit festival is toch wel beduidend anders. Lighttown Blues is een duidelijk gitaar georiënteerd event. Dus we richten ons niet op de traditionele bluesmuziek.” Dat heeft volgens hem ook zeker te maken met de locatie. ,,Eindhoven is geen bluesstad, daar moeten we eerlijk over zijn. Het is een stad die in principe veel meer rockmuziek gerelateerd is. En ik denk dat de acts die ik heb geboekt daar heel goed bij aansluiten.” Loud Noise, de organisator van het nieuwe Eindhovense bluesfestival, is een grote speler in de wereld van heavy metal en hardrock. Een bijzonder uitstapje dus. Janssen: ,,Maar ze weten wel heel goed waar ze met dit festival naartoe willen gaan. Dit is ook niet iets eenmalig. We willen van Lighttown Blues absoluut een traditie maken.” Volgens de programmeur is de tijd ook rijp voor een spiksplinternieuw bluesfestival. ,,Je ziet wat er vorig jaar gebeurde toen de Rolling Stones opeens met een volbloed bluesplaat naar buiten kwamen. Zij hebben op hun manier de traditionals weer onder de aandacht gebracht en daar staan ze niet alleen in. Je hoort de blues ook weer terug in de muziek van jonge bands zoals Alabama Shakes, Jack WhiteSeasick Steve en The Black Keys. Dat soort acts trekken heel veel jonge mensen aan.”

Voor Janssen is het programmeren van bluesmuziek overigens puur een hobby. “Ik kom eigenlijk uit het hotelwezen en heb bijvoorbeeld jarenlang in een vijfsterrenhotel op de kop van de Amsterdamse Zeedijk gewerkt. Daar heb ik heel wat wereldberoemde artiesten als hotelgast gezien zoals David Bowie, Guns N’Roses en Oasis. Daarna ben ik mij gaan bezighouden met de muziekcomputerbranche in de horeca en heb ook in een platenzaak in Weert gestaan. Kijk, mijn echte rock-‘n-roll jaren mogen dan wel voorbij maar ik sta nog altijd elke dag met muziek op. Het is de absolute rode draad in mijn leven.” Door zijn passie en gezonde werkethiek wist Janssen een bijzonder netwerk op te bouwen. “Ik heb een hele goede band met de Dutch Blues Foundation en vanuit die organisatie doe ik verschillende dingen. Zo was ik jurylid tijdens een European Blues Challenge in Riga. Dat zijn toch hele mooie dingen.” Janssen kijkt met veel vertrouwen uit naar de eerste editie van Lighttown Blues. ,,We hebben twee prachtige podia en naast de al genoemde namen, ook de fantastische Engelse groep The Temperance Movement, een heerlijk kwartet uit New York met de naam Revel in Dimes, en het Brabantse bluestrio Hoodoo Monks . Een hele mooie mix vind ik.”

Lighttown Blues 2017: vrijdag 3 november in het Klokgebouw. Voor kaarten klik je hier.