De in 1989 in Calgary, Canada geboren Lindsay Ell begint op haar 6e piano te spelen tot ze op 8-jarige leeftijd in de ban raakt van de gitaar en de switch naar dat instrument maakt. Vanaf haar 10e levensjaar schrijft ze haar eerste liedjes en is de liefde voor country en blues geboren. Op 15-jarige leeftijd wordt zij ontdekt door Randy Bachman van de Bachman Turner Overdrive. Op zijn label neemt ze haar eerste plaat op en in 2008 gaat ze op 19-jarige leeftijd mee op tour met blueslegende Buddy Guy. Na talloze songwriting tripjes naar Nashville besluit zij daar uiteindelijk in 2010 naartoe te verhuizen waar zij een contract tekent bij Stoney Creek Records.

Dit alles is een mooie aanloop tot wat uiteindelijk zal resulteren in haar debuutalbum ‘The Project’ welke is geproduceerd door Sugarland’s Kristian Bush. “Deze nieuwe muziek is het beste dat ik ooit gemaakt heb”, zegt Ell in een persbericht. “Ik heb het album ‘The Project’ genoemd, want dat is precies wat dit hele proces was. Ik heb ondervonden wie ik ben, wat ik wil zeggen en hoe ik het wil zeggen. Ik ben zo blij eindelijk een album te hebben dat echt is zoals ik ben en ik kan niet wachten tot de fans het kunnen horen.” En door in voorprogramma’s te staan van onder andere The Band Perry (waarmee ze in 2013 al in Nederland was), Keith Urban, Luke Bryan en Brad Paisley bij zijn laatste twee tours heeft ze zelf al een grote schare fans opgebouwd.

Het album trapt af met de eerst uitgebrachte single ‘Waiting On You’, duikt in het soulvolle ‘Champagne’ en loopt daarna soepel door in het met heerlijke gitaarlicks doorspekte ‘Castle’. Hoewel haar gitaarspel prominent aanwezig is over het hele album genomen laat zij in ‘Wildfire’ echt een staaltje van haar kunnen horen in een fantastische outro solo. In de eerste week na de release steeg ‘The Project’ al naar de eerste plaats van de Country Album charts in Amerika. (Stoney Creek Records) (9/10)