In het weekend van 21 augustus vindt in Biddinghuizen weer “A Campingflight To Lowlands Paradise” plaats. Ook dit jaar staan er weer ruim 100 muziekacts geprogrammeerd en is er keuze tussen wereldtoppers maar ook vooral de grote onbekenden. Elke zaterdag om 12.00 uur hier bij Maxazine een paar tips uit een bepaalde muziekgenre. Deze keer de folk.

Folk is traditioneel een Engelstalige muziekstijl die letterlijk volksmuziek betekent. Een belangrijk kenmerk is het gebruik van traditionele muziekinstrumenten als gitaar, banjo, viool en (mond)harmonica. Folk is één van de oudste muziekstromingen maar brak pas echt door in de jaren 60 onder leiding van Bob Dylan en Joan Baez. Vaak wordt de muziek akoestisch gespeeld en heeft het nauwe verbanden met singer-songwriting maar in de loop van de jaren is een band niet meer weg te denken uit dit genre, zoals Mumford And Sons bewijzen. Wie even geen zin heeft in springen en feesten kan met een drankje in de hand gaan genieten van:

Mighty Oaks

Hoewel het trio origineel uit Duitsland komt zijn de leden afkomstig uit Amerika, Italië en Engeland, een internationaal gezelschap dus. Het vorig jaar verschenen album Brothers deed het met name bij onze oosterburen erg goed en hebben de heren ook in Nederland een trouwe fan schare. Denk aan de Lumineers met de meerstemmigheid van Crosby, Stills & Nash en je weet dat het genieten geblazen wordt.

Bear’s Den

Dit trio uit Engeland timmert pas drie jaar aan de weg en brachten afgelopen oktober hun debuutalbum, Islands, uit. Ze waren al samen met Ben Howard te zien in een documentairefilm die een verslag liet zien van een trip door Amerika in een Volkswagenbusje en volgens vele dé ontdekking op folkgebied. De West-Londense folkscene heeft na Mumford & Sons, Noah and The Whale en Laura Marling dus weer een fantastische band opgeleverd.

JP Cooper

Met zijn dreadlocks en blauwe ogen is JP Cooper al een bijzondere verschijning maar ook zijn eigen interpretatie van folkmuziek heeft hem zowaar al een prijs opgeleverd. De BBC heeft hem uitgeroepen tot ‘Future Sound Of 2015’ en daarmee stijgt de ster van de voormalige gospelzanger. Stel je maar eens voor: liggend in een hangmat luisterende naar de folk, blues en gospel van deze Britse zanger… en de zon gaat langzaam onder.