Model, stylist, ontwerper én een eigen winkel: Nadine van Jofel vintage zit nooit stil

De mooiste dingen in het leven zijn puur toeval volgens Nadine ten Have (33), eigenaresse van Jofel vintage. Het was bij toeval dat ze het modellenwereldje inrolde en bij toeval dat ze Jofel vintage ging runnen. Daardoor is ze nu een vrouw met vele petten: model, stylist, ondernemer in de vintagewereld, blogger, ontwerper en moeder. 

Van bakker naar model

Als jong meisje wilde Nadine bakker worden en ging ze naar de vakschool in Wageningen. Op een dag nam haar zus Nadine mee naar een fotograaf. Haar zus moest castingfoto’s laten maken voor haar acteercarrière. De fotograaf was echter gecharmeerd van Nadine en gaf mee dat ze zelf castingfoto’s moest laten maken. Zo begon de modellenloopbaan van Nadine. Spoel wat jaren naar voren, naar het moment dat Nadine solliciteert bij Jofel vintage voor een paar uur in de week. De eigenaressen willen minder tijd in de winkel, Nadine meer. In november 2015 wordt ze partner en gaat ze Jofel runnen.

jofel vintage

“Over wat vintage precies is bestaat nogal wat verwarring”, legt Nadine uit. “Eigenlijk is het heel simpel: alles dat 25 jaar geleden of eerder is geproduceerd, is vintage.” Dat betekent dus dat kleding uit het begin van de jaren 90 inmiddels ook vintage is. “Ik en mijn kinderkleertjes van vroeger zijn ook vintage”, lacht Nadine.

Een neus voor vintage

Inkoop is belangrijk en daar is Nadine goed in. Je kunt tegenwoordig tweedehands kleding per kilo kopen maar als je pech hebt zit daar alleen Miss Etam en H&M tussen. Dat is niet wat Nadine zoekt. Daarom is een goed inkoopadres en een neus voor juweeltjes vinden in de massa essentieel. “Als je goed kijkt vind je wel eens een oude Betty Barclay of Versace en juist dat neuzen vind ik fantastisch om te doen.”

nadine jofel vintage fotoshoot
kledinglijn

Nadine runt Jofel maar verzorgt daarnaast vaak styling voor fotoshoots. Haar man is fotograaf en de twee hebben soms de kans om samen te werken. Daarnaast wil ze in de toekomst meer tijd besteden aan haar eigen kledinglijn, want dat doet ze ook nog. Uiteindelijk is het plan dat Nadine haar eigen lijn ook in Jofel gaat verkopen. Ze wil duurzaam ontwerpen en dus materialen gebruiken die anders vernietigd worden, zoals kapotte tweedehands kleding die ze binnen krijgt. En dan is ze ook nog sinds een paar maanden druk aan het bloggen, over vintage en andere zaken (kijk hier maar eens).

jofel vintage schoenen

Iets voor jezelf doen

Dat ze haar man zo nu en dan nog ziet verbaast Nadine zelf ook. “We reizen allebei de hele wereld over voor ons werk. Ik kom net terug en hij moet alweer weg. Daardoor hebben we wel een superhuwelijk.” Een sociaal leven naast haar werk en gezin heeft ze eigenlijk niet meer, maar dat mist ze ook weinig. “Afgelopen zondag was ik vrij – voor zo ver ik dat ooit echt ben – en zat ik thuis toch te werken aan een ontwerp. Even dacht ik: ‘ik zou iets voor mijzelf moeten gaan doen! Een boek lezen of zoiets.’ Maar dit is ook voor mijzelf. ik vind het zo leuk om te doen, mijn werk is eigenlijk geen werk.”

jofel vintage arnhem

Uitbreiden

Nadine is nog lang niet klaar, ook al lijkt ze zo druk. Haar eigen kledinglijn uitbreiden is niet het enige op de planning. Haar blog wil ze ook laten groeien en het moet over meer gaan dan vintage. “Ik wil dat het ook leuk is om te lezen voor mensen die niks met vintage hebben.” Genoeg aan de kledinglijn en het blog? Nee hoor, want Nadine droomt ook over een tweede of zelfs derde winkel. Hoe ze die nieuwe winkels gaat invullen, fantaseert ze ook al over. “Ik heb bijvoorbeeld wel eens gedacht aan een vintagewinkel in combinatie met een leesplek voor kinderen of een open podium voor livemuziek. Ik stel me dan een heel sociaal centum in de stad voor.”

Een ding is zeker: aan ideeën ontbreekt het Nadine niet. “Ik hoef niet rijk te worden. Ik wil dit doen omdat ik er blij van wordt.”

Wil je meer weten over Jofel? Kijk dan eens op de facebookpagina of de website van Jofel.

U kunt meer van het nieuws op de bron lezen