Toetsenvirtuoos/producer/songwriter Alan Hewitt was in Amsterdam vanwege het optreden met de Moody Blues, de legendarische rockband door wie hij al ruim zes jaar wordt ingehuurd om de toetsenpartijen waar te nemen. Naast de Moody Blues heeft Alan een muzikale solocarrière om U tegen te zeggen en uit een van zijn projecten, One Nation, is onlangs de cd ‘Evolution‘ voortgekomen. Op 24 juni 2015 hadden we in het hoofdstedelijke Marriott Hotel onder het genot van een kop koffie een gesprek met Alan.

Als ik de naam Alan Hewitt laat vallen dan zeggen de meesten: “Alan wie….?” “Ik ben geboren in Michigan en heb aan het Berklee College of Music gestudeerd”, verduidelijkt Alen, “Daarna ben ik naar Los Angeles verhuisd en ben er begonnen als songwriter. Ik heb geschreven voor artiesten, uiteenlopend van de Psychedelic Furs, Eddie Money tot Donny Osmond, noem maar op. Ook was ik studiomuzikant en heb onder meer meegespeeld op ‘Cherry Pie’ van Warrant, dat driemaal platina werd. Op een gegeven moment zat ik in de studio aan de andere kant en werkte als producer. Ik heb bijvoorbeeld samengewerkt met Maurice White aan ‘Greatest Hits’ van Earth Wind & Fire.” Dat zijn naam ondanks het vele werk dat hij heeft gedaan, niet onmiddellijk bij iedereen bekend is komt omdat Alan liever low-profile blijft en op de achtergrond werkt. Hij is ooit begonnen als drummer en achter de drumkit voelde hij zich veilig. Omdat hij ook wat toetsen speelde werd hem eens gevraagd om dat ook eens tijdens een optreden te doen . En zo is hij zich steeds meer op het toetsenwerk gaan toeleggen.

Sinds 2010 begeleidt Alan de Moody Blues op hun tournees. “Al ergens in de negentiger jaren heb ik wat geschreven voor Justin Heyward. We hadden toen hetzelfde managementbureau en raakten bevriend. Er was toen al sprake dat er een samenwerking zou komen, maar door problemen met onze persoonlijke managers is dit toen niet gelukt. Het contact bleef en toen zij in 2010 een toetsenman zochten heb ik auditie gedaan en uit de kandidaten kozen zij mij.”, verklaart hij. Bij het spelen van de songs van de Moody Blues wordt gestreefd zo dicht mogelijk bij het origineel te blijven, maar Alan krijgt wel de gelegenheid om met de arrangementen te spelen. “Blijkbaar bevalt het Justin, John en Graeme”, zegt hij lachend, “Ik mag na zes jaar nog steeds meedoen”.

HewittAlan 03Naast zijn werk als schrijver, producer en begeleider heeft Alan ook nog zijn eigen projecten. Onlangs is van het project One Nation het album ‘Evolution’ uitgekomen, een cd dat zich in het rock/jazz/fusion-stramien beweegt. “Het platen label wilde graag dat ik iets ging opzetten en toen ik mijn plannen vertelde gaven ze mij groen licht. Ik belde eerst Jamie Glaser die meteen toezegde. Jamie en ik hebben samen aan Berklee gestudeerd, maar toen speelden we nog niet samen. Hij heeft onder meer gespeeld met Jean-Luc Ponty en Chick Corea. Ik ben in de studio begonnen met de tracks op te nemen. Omdat ik ook drums en gitaar speel weet ik hoe je dit moet opzetten. Toen de andere leden van de band erbij kwamen was er nog input van hen en uiteindelijk is de cd gegroeid.”

One Nation bestaat naast Alan en Jamie uit bassist JV Collier (Bruce Hornsby, de Temptations, Earl Klugh), drummer Sonny Emory (Earth Wind & Fire, Steely Dan, Bruce Hornsby, Stanley Clarke) en gitarist Duffy King, die zes keer de Detroit Music Award heeft gewonnen. Verder doen gitariste Orianthi (bekend van Michael Jackson’s ‘This Is It’) en zanger Alex Boye mee. “Ik ben erg blij om zulke goede muzikanten samen te mogen spelen. Iemand als Sonny Emory wordt als één van de top 10 drummers van de wereld gezien. In augustus gaan we toeren door de VS en in oktober volgt Japan. We zijn aan het kijken of we volgend jaar naar Europa kunnen komen. Ik heb gehoord van de North Sea Jazz Club. Ken jij die?” Die vraag konden we bevestigend beantwoorden en natuurlijk hebben we hem meteen de naam van de contactpersoon aldaar gegeven. Dus, wie weet…

Verder praten we nog wat over Alans levensinstelling. Hij is sinds zijn dertiende vegetariër en, komend uit een landelijke omgeving, heeft hem dat wel eens een vriendinnetje, wier ouders veehouders waren, gekost. Hij stelt zijn muziek ter beschikking voor natuurfilms van Earth Views Productions en hij steunt PETA, Humane Society en Whale Rescue. Een van zijn hobby’s is wielrennen en op onze opmerking dat we gehoord hebben dat hij daar niet al te goed in is schiet hij in de lach. “Hoe weet je dat nu weer?” Hij is een tijd geleden tijdens het wielrennen gevallen en had toen zijn oogkas gebroken en enkele ribben gekneusd. Het klopte dus redelijk.

Alan gaf nog een exemplaar mee van zijn cd en beloofde nog wat materiaal te sturen. Hiermee is het geanimeerde gesprek met deze vriendelijke en hartelijke muzikant afgelopen. Hopelijk keert hij volgend jaar met zijn eigen band terug naar ons land.