Muziekverkoop omhoog in de Verenigde Staten

Muziekverkoop omhoog in de Verenigde Staten

Voor het eerst sinds 2004 stijgt de verkoop van muziek in de VS. De totale stijging van 6,9 procent is vooral te wijten aan de sterke toename van betaalde downloads. Dat blijkt uit cijfers van Nielsen SoundScan, gepubliceerd door muziekblad Billboard.

De albumverkoop in de VS nam met 1,4 procent toe en komt uit op ruim 330 miljoen verkochte muziekalbums. Bijna een derde hiervan waren downloadalbums, de rest fysieke uitgaves. Digitale albumverkopen namen in 2011 toe met 19,5 procent.

Cd-verkopen zakken nog steeds (in 2011 bijna 6 procent), maar deze daling is wel gestagneerd in verhouding tot voorgaande jaren, waarin de afname kon oplopen tot wel 20 procent. Met 223,5 miljoen verkochte exemplaren is de compact disc nog altijd goed voor het gros van de albumverkopen in de VS.

Rolling In The Deep van Adele was de best verkochte single in de VS met maarliefst 5,2 miljoen downloads. In totaal werden er bijna 1,3 miljard singles verkocht in 2011, een stijging van 8,5 procent. Van 112 liedjes werden er meer dan een miljoen exemplaren verkocht; in 2010 waren dat er slechts tachtig.


Vooral opmerkelijk is de sterke toegenomen verkoop van vinyl. Ten op zichtte van 2010 nam de verkoop van elpees toe met 42 procent, in totaal 4 miljoen stuks. Daarmee is de verkoop van vinyl weer op hetzelfde niveau van 1991, toen het medium plaats moest maken voor de in 1983 geïntroduceerde compact disc.

U kunt meer van het nieuws op de bron lezen