Als je denkt dat de ‘Blues’ langzaam aan het inslapen is staan er altijd wel weer bands op, die het nieuw leven inblazen. Ook nu zitten we weer in zo’n periode met enthousiaste jonge bands. En de uit het oosten van ons land afkomstige N.U.T.S. is daar een mooi voorbeeld van. De eerste keer dat ik ze hoorde was op de verzamel-cd “The Very Best of Dutch Blues” en nu ligt hun debuut-cd “Spill The Blues” in de winkels. Eerst wat meer over de band. Deze bestaat uit het gitaartandem Matthijs Oldenhuis en Ton Kerkhof, zangeres Jenny Visser, bassist Evert Oldenhuis (vader van Matthijs) en drummer Henk Tomassen.

Van de elf songs zijn er tien van eigen hand. De band is uitstekend op elkaar ingespeeld. Bas en drums vormen het stevige fundament, waarop de gitaren en zang verder kunnen bouwen. Jenny heeft een zeer prettige en flexibele stem. Je kunt verstaan wat ze zingt en door de buigingen in de harmonieën weet ze een aangename spanning in de songs te brengen. De beide gitaristen zijn van grote klasse, vullen elkaar waar nodig aan en weten elkaar ook naar grote hoogten te stuwen. Songs die op mij grote indruk maken zijn Billy Holiday’s “Lady Sings The Blues”, dat hier een prachtige gevoelige uitvoering krijgt, en het jazzy “A Song For You”.

Een geweldige debuut-cd; daar kan ik kort over zijn. N.U.T.S. positioneert zich in één klap aan de top van de Nederlandse bluesscene. (8,5/10)(Marista Records)