Nick Twaalfhoven schildert het verhaal van de muzikant: ‘zo neem ik deel aan die wereld’

“De een schildert een fruitschaal, de ander een landschap. Ik vertel het verhaal van artiesten met mijn schilderijen.” Het werk van Nick Twaalfhoven is het beste te omschrijven als neo pop art met een vleugje street art. In zijn winkel aan de Sonsbeeksingel zien we grootheden als Jimmi Hendrix, Kurt Cobain en David Bowie de muren sieren.

Het verhaal van de artiest

Nick laat zich vaak inspireren door een bepaalde periode in het leven van een muzikant. “Ik lees veel biografieën. Dan schilder ik bijvoorbeeld een artiest en gebruik in dat doek zijn songteksten of kleuren die terugkomen in de albumhoes. Ik bespeel geen instrument maar zo maak ik toch deel uit van die wereld.” Momenteel is hij bezig met een schilderij over Sister Morphine, een nummer van de Rolling Stones. Hij maakte ook al eens een doek met de club van 27, grote muzikanten die allen stierven op hun 27ste.

Nick Twaalfhoven
Energie

Het schilderen begon toen Nick voor zijn studie een tussenjaar nam. “Ik had tijd over en begon met het naschilderen van filmposters en affiches, dingen die ik mooi vind.” Toen hij Food design & Innovation ging studeren, is hij blijven schilderen. Na zijn studie begon hij DOPERWT, zijn eigen food design bedrijf. “Van 9 tot 5 werkte ik aan mijn eigen onderneming, daarna ging ik door naar mijn atelier om tot een uur of drie ’s nachts te schilderen.”

Vermoeiend was die drukke periode niet voor hem. “Ik krijg energie van schilderen. Ik ga liever aan het werk om iets te maken – met wat lekkere muziek op de achtergrond – dan dat ik tv ga kijken of in de kroeg hang. Gelukkig heb ik altijd de mazzel gehad dat ik goede atelierruimtes had. Mijn atelier werd ook een soort hangplek voor mijn vrienden. We luisterden muziek, dronken een biertje, en ik schilderde.”

Nick Twaalfhoven
Schilderijen, shirts en meer

Toch besloot hij ongeveer twee jaar geleden zijn bedrijf DOPERWT op een lager pitje te zetten en zich meer te concentreren op zijn schilderkunst. In maart van dit jaar opende Nick zijn winkel aan de Sonsbeeksingel. Daar vind je niet alleen veel van zijn werk maar ook vintage meubels en andere vondsten van goede vriend Theo en T-Shirts van Eks’kwizit. Een explosie van kleur en pracht komt je tegemoet wanneer je de winkel in loopt. Een vintage wereldbol met drankglazen erin, een fluwelen rode bank en een gigantisch doek dat de mannen van Led Zeppelin afbeeldt. Het hele plaatje klopt. Als dit je ding is, wil je niet meer weg.

Schilderend de winter door

En toch moeten we op korte termijn – tijdelijk – afscheid nemen van Nick Twaalfhoven. In oktober verlaat hij het pand aan de Sonsbeeksingel weer. “Het was eigenlijk nooit de bedoeling om dit permanent te gaan doen. Ik ben een kunstenaar, geen galeriehouder.” Als de wintermaanden beginnen en mensen minder op straat zijn, gaat Nick zich weer volledig richten op schilderen – iets waar hij nu te weinig aan toe komt. Tot aan april ongeveer. Dan komt hij terug, maar hoe en waar is nog niet helemaal duidelijk. “Misschien open ik weer iets in Arnhem, maar het kan ook zomaar Amsterdam of Manchester worden.” In Manchester verkocht Nick al een hoop schilderijen, onder andere aan Peter Hook van de band Joy Division.

Nick Twaalfhoven
Niet commercieel, wel succesvol

Misschien wordt het ook wel Duitsland, vertelt Nick. Ieder land heeft een eigen visie op kunst, en die van Duitsland past goed bij zijn werk. “De oudere thema’s zijn daar nog populair, en het is allemaal iets toegankelijker. Ze lopen daar nog in bandshirts.” Die sfeer past goed bij zijn werk, ook al geeft Nick er een nieuw jasje aan. In Nederland is die visie weer heel anders, legt hij uit. “Hier is men vaak wat sceptischer over kunst. Ik ben niet super commercieel, maar als ik merk dat een doek van Elvis populair is maak ik er wel nog een, want ik vind Elvis te gek en blijf maar nieuwe dingen van hem ontdekken die ik kan gebruiken in een volgend werk.”

Nick Twaalfhoven
12hoven

Als er bij de naam Twaalfhoven een belletje gaat rinkelen kan dit te maken hebben met de moeder van Nick, Mirjam Twaalfhoven. Zij is in Arnhem bekend om haar sieraden. De creativiteit zit in zijn bloed, ook zijn vader en opa waren kunstenaars.

Hoewel we Nick en zijn winkel straks weer moeten missen in ons Modekwartier wordt de afsluiting wel feestelijk gevierd. Eind oktober worden er nog muzikale avondjes gehouden met allerlei leuks. En natuurlijk hopen wij stiekem dat wanneer Nick Twaalfhoven terug komt, het in Arnhem zal zijn!

U kunt meer van het nieuws op de bron lezen