Nog meer tips voor Pinksteren!

My Baby, Little Hurricane , The Brew en Claude Hay in de lijst van ‘must see’s’.

Nog meer ‘must see’ tips van Maurice Endeman, onder meer organisator van Pedro Pico Pop (18 juli), van bluesrockliefhebber en fotograaf Harrie Huisman  uit Mariënheem (www.fotosbluesrock.nl) en van de fanatieke Ribs & Blues bezoeker Barend Maaskant.

Maurice Endeman vond het selecteren van drie bands dit jaar vrij makkelijk; “Op nummer 1 staat dan ‘My Baby’. Dat is een psychedelische ZZ Top met vrouwelijke vocalen. Het is moeilijk om stil bij te staan omdat het een soort van oerinstinct bij je los maakt. Bij het luisteren maakt je lichaam als vanzelf rare, oncontroleerbare bewegingen die pas ophouden als het nummer klaar is. Een band die waarschijnlijk de komende 20 jaar continu op tour zal zijn over de gehele wereld, want iedereen moet en wil dit zien.”

“Op nummer 2 staat ‘Reverend Shine Snake Oil Co’. Ik houd deze heren al een tijdje in de gaten en heb mijzelf reeds een tijd geleden overtuigd om eens een optreden mee te pakken. Fijn dat dit nu ‘om de hoek’ kan tijdens Ribs & Blues. Vooral de stem van de zanger integreert; heerlijk rauw en rokerig zoals blues voor mij moet zijn.”

Op nummer 3 staat bij Endeman, die inmiddels jaarrond met muziek en cultuur bezig is, ‘the Brew’. “Fijne stuwende drums en naast een klein beetje blues toch voornamelijk een stevige portie rock dat je krijgt voorgeschoteld. Gewoon een erg goede band die ook een goed live-reputatie heeft. Ik heb het nog niet eerder gezien, dus laat mij verrassen.”

Mariënhemer Harrie Huisman had ook al betrekkelijk weinig moeite om een selectie te maken. “De ‘Reverend Peyton’s Big Damn Band’ heb ik twee jaar geleden gezien in Duitsland. Ik kan iedereen  verzekeren dat het echt waanzinnig was. Het festival was daar te klein en ging compleet plat met de ze delta en countryblues. En dan ook nog de stem van zanger J. Peyton. Hun laatste CD ‘The Reverend Peyton’s Big Damn Band – So Delicious’ dit jaar is echt een meesterwerk.”

“Op de tweede plaats tip ik ‘Little Hurricane’. Dit wordt voor mij de sensatie van Ribs en Blues 2015. Ik heb van deze band twee platen in mijn bezit, ‘Gold Fever’ en ‘Homewrecker’. Dat is rootsmuziek zoals het hoort, gemaakt door twee mensen. Ik en dan ook zeer benieuwd naar deze band.”

‘My Baby’ is de derde tip van de Mariënhemer die als fotograaf veel concerten ziet. “Ik heb sinds kort de nieuwe CD ‘Shamanaid 2015’mogen beluisteren. Ik weet niet of iedereen er blij van wordt, maar het is zeker iets voor de liefhebbers van blues, soul en roots. Hun mix van die stijlen blijft heel apart.“

Raaltenaar Barend Maaskant is altijd vanaf de eerste tot en met de laatste klanken aanwezig op festivalterrein de Domineeskamp.

Uiteraard gaat hij naar Eric Burdon & The Animals; “Dat is natuurlijk verplichte kost. Super om weer een legende op de Domineeskamp te zien, na eerder Ten Years After, Alvin Lee en Canned Heat. Ik hoop dat Eric bij stem is, maar genieten wordt het toch wel.”

Popa Chubby is in ieder geval de absolute favoriet van Maaskant. “Ik ben benieuwd naar zijn laatste muziek, het schijnt iets als ‘terug naar de blues’ te zijn. Wat ik de afgelopen maanden op YouTube hoor is gelukkig nog lekker stevig gitaarwerk. Het lijkt erop dat hij geen vaste begeleiding meer heeft, ik zie in ieder geval een andere bassist. Op Ribs en Blues al dat wéér een andere bassist zijn, Patrick Obrist. Ik ben héél nieuwsgierig!”

Ook in de categorie minder bekende namen en bands heeft hij enkele tips; “Ik ga in ieder geval naar de Leif de Leeuw Band. En niet met tegenzin, die zijn de afgelopen jaren enorm gegroeid en onlangs bij BLuestown Live in De Leeren Lampe klonk het erg lekker. Blues Pills zal ik ook zeker zien, minstens een dele van hun optreden: lekker stevige muziek. Het is duidelijk beïnvloed door muziek uit de jaren 60 en 70. Om eerlijk te zijn: ik hoop dat Elin Larsson ook af en toe haar mond houdt, anders lijkt het wel heel erg op Jefferson Airplane. Ik ben heel benieuwd naar Claude Hay. Leuk dat ie gebruik maakt van een sampler sequencer, moderne tijden in de blues.”

bron:Weekblad voor Salland

U kunt meer van het nieuws op de bron lezen