Onno opende de eerste boutique gym van Arnhem: ‘niet alleen sporten, maar een verandering van levensstijl’

Je kunt je inschrijven bij een sportschool en op eigen houtje proberen fitter te worden, of je huurt voor een hoger bedrag een personal trainer die jou in drie maanden wel eens even fit gaat maken. Er zit niks tussenin. Althans, er zat niks tussenin. Onno van Kerkhof biedt namelijk een middenweg met zijn nieuwe Boutique Gym Chi-Mento: een sportschool maar dan nét iets anders. 

Bij binnenkomst in het grote pand aan de Nieuwstad merk je het gelijk: dit is geen normale gym. Geen grote foto’s van zwetende sixpacks aan de muur, geen keiharde muziek en geen kreunende mannen die eruit zien als ballonfiguurtjes. Chi-Mento straalt rust, warmte en klasse uit. De apparatuur is prachtig afgewerkt met goudkleurig staal en bruine stiksels, verspreid door de ruimte zie je grote planten. De kleedruimtes zijn net als je douche thuis: een fijne douchekop met verstelbare kraan, een föhn en gezichtsverzorging tot je beschikking.

chi mento arnhem

Supervised training

De sfeer is echter niet wat Chi-Mento onderscheid van de rest. Het is meer de visie op sport die uniek is voor onze stad. “Voor wij er waren had je twee mogelijkheden: je ging op eigen houtje sporten bij een sportschool, of je huurt een personal trainer die jou elke stap van de weg begeleidt.” Onno werkte vijf jaar als personal trainer en merkte dat er ruimte was voor een derde optie. Hij noemt het supervised training. “Ik had mensen waarmee ik trainde waarvan ik dacht: ‘jij kunt dit prima zelf.’ Het enige wat die mensen nodig hebben is af en toe een steuntje in de rug, iemand die ze helpt de focus te houden op de juiste manier van trainen.”

chi mento arnhem

Dat is wat Onno miste in het sportaanbod dus begon hij het gewoon zelf te doen. Je kunt bij Chi-Mento personal training krijgen, maar wanneer je denkt dat je het (deels) zelfstandig kan, kies je gewoon voor supervised training. Je traint dan in de ruimte van de gym maar er lopen altijd gekwalificeerde begeleiders rond die je kunnen helpen als het even nodig is. Per acht leden loopt er een begeleider rond. Als je even een opfriscursus moet hebben, een nieuw schema wil of iets meer begeleiding in je voeding dan kun je alsnog kiezen voor een personal training sessie.

Lifestyle

De psychologische kant van de sport heeft Onno altijd geboeid. “We doen ook meer dan alleen sporten, hier. Bij Chi-Mento zijn we misschien voor twintig procent trainer en voor tachtig procent psycholoog. Om fit en gezond te worden en te blijven is vaak een verandering in levensstijl nodig. Daarom zeggen ‘drie maanden programma’s’ en ‘voor-na-foto’s’ mij ook helemaal niks. Hoe voelt die persoon zich tijdens dat traject? En wat gebeurt er daarna, blijven ze wel fit en gezond?”

chi-mento arnhem

Alle markten thuis

Chi-Mento wil meer bieden dan alleen sportfacaliteiten en dat zie je dan ook terug in de samenstelling van Onno’s personeel. “Ik heb een dame in dienst die uit de pedagogiek komt en dus meer ervaring heeft met psychologie. Maar ook een voedingsdeskundige staat ter beschikking voor de leden en we hebben een topsportfysio in huis.” Al deze mensen werken vanuit een psychologische methode die helpt te kijken naar het individu en zijn of haar behoeften. “Het komt erop neer dat ieder mens anders is en dus ook op een andere manier moet sporten en leven. Wij proberen die karaktereigenschappen te herkennen en daar onze begeleiding op aan te passen.”

chi-mento arnhem

Community

Of je nu bij nul begint of al jaren sport, bij Chi-Mento wordt er rekening met je gehouden. “Wij werken allemaal met dezelfde methodes en vinden naast krachttraining ook balans, voeding en levensstijl belangrijk. Maar we zijn wel een community hier. We willen bijvoorbeeld niet dat mensen oordoppen met muziek in hebben. Daarnaast begeleiden we intensief en gericht dus als je liever op eigen houtje sport, ben je hier niet aan het juiste adres.”

Een effectieve training hoeft volgens Onno trouwens niet langer te zijn dan 20 tot 45 minuten. Dat klinkt best haalbaar. Wij zijn benieuwd hoe Chi-Mento het gaat doen in Arnhem!

U kunt meer van het nieuws op de bron lezen