Het programma voor Ribs & Blues 2011 op eerste en tweede pinksterdag is rond. Het Brits-Nederlandse swingende muziekgezelschap Laura Vane & The Vipertones sluit de eerste dag af. Daarnaast zijn ook de Nederlandse bands Woody & Paul, The Rhytm Chiefs en Liptease & The Backstreet Crackbangers vastgelegd. Al eerder bevestigd voor het gratis festival, dat dit 15e jaar zo’n 50.000 bezoekers verwacht, waren Henrik Freischlader (D) en 6 bands uit het Verenigd Koninkrijk; John Mayall, Aynsley Lister, Sonny Landreth, Hokie Joint, 24Pesos en Todd Sharpville. Uit de VS komen Ben Prestage en Jason & The Scorchers en uit België Ganashake.

De Nederlandse eer wordt hooggehouden door De Dijk, Juke Joints, het jonge talent Stefan Schill, Ralph de Jong & Crazy Hearts en Tommy Ebben & the Small Town Villains. Uit Overijssel zelf komen de Cuban Heels (Twente) en uit Zwolle de Veldman Brothers die zondagmiddag 12 juni het festival op het opnieuw vergrote festivalterrein de Domineeskamp in hartje Raalte zullen openen. In totaal treden er eerste en tweede pinksterdag 21 bands op 2 podia op tijdens het grootste, gratis festival voor blues, bluesrock en Americana van Nederland.

Laura Vane & The Vipertones

Het echte antwoord op Amy Winehouse, Adele en Duffy, zo werd het Brits-Nederlandse gezelschap Laura Vane & The Vipertones al eens omschreven. Een eenmalige samenwerking enkele jaren geleden tussen de Britse zangeres Laura Vane (al actief voor o.a. Gnarls Barkley) en de Nederlandse producer Phil Martin groeide binnen enkele jaren uit tot een hecht en funky muzikaal collectief van de Engelse zangeres met Nederlandse muzikanten. Compleet met succesvolle optredens op North Sea Jazz, veel aandacht van 3FM dj’s Chiel Beelen en Gerard Ekdom maar ook een BBC-legende als Jonathan Ross, optredens bij Radio 6, ‘De Wereld Draait Door’ en vooral het in april verschenen succesvolle tweede album ‘Sugar Fix’.

Laura Vane is zelf natuurlijk zo Brits als het maar zijn kan. Het Hollandse sausje moet dus worden gezocht in The Vipertones, waarvan onder andere Ton van der Kolk en Phil Martin deel uit maken. Beiden afkomstig uit de regio Dordrecht en verantwoordelijk met bands als Soul Snatchers, AIFF en Jazzinvaders voor de betere funk, afrobeat en clubjazz in het vaderlandse R&B en soulwereldje.