Project Mama Earth – ‘Mama Earth’

Voorbereiding is overschat. Improvisatie is alles. Dit was het uitgangspunt voor de sessies van Project Mama Earths debuut EP.

In Juni 2017 kwamen 5 wereld vermaarde muzikanten bij elkaar voor een hoogstandje in moderne muziek. Ze hadden liedjes, geen akkoorden schema’s, geen plan van aanpak, geen vangnet, niks. Alleen het idee om te gaan spelen en de energie te vangen.

De all-star Mama Earth lineup met Joss Stone (vocals), Nitin Sawhney (guitar), Jonathan Joseph (drums), Étienne M’Bappé (bass/guitar) and Jonathan Shorten (keyboards).

Drummer Jonathan Joseph “De kans op een catastrophe was gigantisch. We hadden compleet door het ijs kunnen gaan. Maar het moment dat we samen in de studio waren wist ik het gewoon. Zelfs nog voor we een instrument hadden aangeraakt laat staan een noot hadden gespeeld. Dit wordt magisch.”

Project Mama Earth is opgenomen in 10 pittige dagen, maar de wortels van het project gaan wat verder terug. Jonathan Joseph leerde Joss Stone kennen in 2013 toen hij met zijn enorme reputatie als drummer/percussionist (Jeff Beck, Pat Metheny/Ricky Martin) werd aangetrokken als musical director voor het debuut album The Soul sessions. Waar er 5 miljoen exemplaren van over de toonbamk zijn gegaan. Fast Forward naar 2013. “Ik had een gesprek met Joss over een drumboek Exercises In African-American Funk wat ik heb geschreven. Voornaamste onderwerp hierin zijn de oude Kameroenese ritmes Mangambe and Bikutsi. Dat lanceerde n beetje het idee voor deze plaat.”

Bij het samenstellen van de Mama Earth dacht Jospeh gelijk aan zijn oude vriend Étienne M’Bappé: de Kameroenese multi-instrumentalist (John McLaughlin to Robben Ford). “Hij is een van de beste bassisten ter wereld. Hij speelt electrisch en akoestische gitaar en is een goede zanger.” Een andere gemene deler was Shorten, die al lange tijd met Joss samenwerkt als producer. En Nitin Shawhney de genre overstijgende muzikale tsunami die oa. Samen werkte met Sting, Paul McCartney and the London Symphony Orchestra.

Stone hield zich tijdens het creatieve process afzijdig van de vier muzikanten. “Ik liet ze hun ding doen en met de muziek in de studio terwijl ik het diner bereidde in de keuken. Ik bemoeide me expres niet met de muziek omdat het zo anders is als wat ik normaal doe en hoe ik normaal klink. Als ze dan een basis hadden, kreeg ik die en zat ik elders in het huis melodielijnen en teksten te schrijven. Dus het was, Jullie doen jullie ding, ik het mijne en dan brengen we het bij elkaar. En dat werkte.

“I also went down to the river on my own with a pen and paper to write in the grass by the river. Which was a good way to do it, actually, The whole project is about Mother Nature. It’s supposed to be from her perspective.”

“Both of these ancient rythms, Mangambe and Bikutsi, traditionally were used by people in Cameroon trying to contact their ancestors, and in celebrating festive occasions.”


Tracklist:
01 Mama Earth
02 Interlude 1
03 Waterfall
04 Interlude 2
05 Spring
06 Interlude 3
07 What Would She Say?
08 Interlude 4
09 Entanglement
10 Interlude 5
11 Breathe

Release Date: 10 November 2017
Available formats: CD, LP and Digital

U kunt meer van het nieuws op de bron lezen