Project Soweto Soul van Joep Pelt!

Dit najaar wil ik terugkeren naar Zuid-Afrika om een plaat op te nemen die een ode brengt aan de muzikale ziel van Soweto. In deze township was ‘Mbaqanga’ jarenlang het muzikaal dagelijks brood, voordat deze typisch Zuid-Afrikaanse muziekvorm ernstig in verdrukking raakte door Amerikaans hitparadegeweld. In samenwerking met verschillende generaties Zuid-Afrikaanse musici wil ik daarom een nieuwe impuls te geven aan de Mbaqanga middels een album, een documentaire en een serie concerten.

Het Album Mbaqanga heeft door de jaren heen verschillende (muzikale) gezichten gekend. Vanuit de ‘oervorm’ Kwela, met de bekende ‘penny whistles’, werd Mbaqanga later beïnvloed door onder meer soul, funk, rock en gospel. Door samen te werken met verschillende generaties Zuid-Afrikaanse musici hoop ik niet alleen de volledige muzikale spanwijdte van de Mbaqanga te bestrijken, maar vooral ook samen tot nieuwe muziek te komen die is gestoeld op deze rijke traditie.

Inmiddels hebben enkele geweldige Zuid-Afrikaanse musici hun medewerking aan “Soweto Soul!” toegezegd! Zo horen we op het Hammond orgel niemand minder dan Black Moses Ngwenya, jarenlang bandleider van de populaire Mbaqanga groep Soul Brothers. Zulu Boy, een jonge MC uit Johannesburg die rapt in het Zulu, en Afrosoul zangeres Putuma verlenen hun vocalen aan “Soweto Soul!”. Basgitarist is Joseph Makwela, die als Zuid-Afrika’s eerste elektrische bassist met zijn Makgona Tsohle Band grote invloed heeft gehad op de ontwikkeling van Mbaqanga.

De Documentaire Voor de documentaire “Soweto Soul!” werk ik samen met twee jonge filmmakers: Bart Verhoeven en Jesse Bom van Lodovos Media. Samen willen we het verhaal vertellen van de Mbaqanga vanuit de artiesten deze muziekstijl hebben gevormd. Naast muzikale ontmoetingen en interviews zullen er in de documentaire unieke archiefbeelden te zien zijn, evenals een sfeerverslag van de opnamesessies voor “Soweto Soul!”. Al deze beelden worden later bij de “Soweto Soul!” concerten live geprojecteerd en bewerkt door een VJ.

De Concerten In februari 2016 zal “Soweto Soul!” worden gepresenteerd met een officiële release, uitzending van de documentaire, en een drietal concerten. Ondersteund door lichteffecten en videoprojectie worden de “Soweto Soul!” concerten een soort totaalervaring, waarbij het publiek wordt meegenomen tot diep in de muzikale ziel van Zuid-Afrika.

Speciaal Donateursconcert Nog voor dat het album “Soweto Soul” wordt uitgebracht zal er eind januari 2016 in Amsterdam een speciaal ‘donateursconcert’ worden gehouden, exclusief voor mensen die via deze crowdfunding campagne een bijgedragen hebben gedaan aan “Soweto Soul!”. Op deze avond zal er o.a. een voorvertoning te zien zijn van de documentaire, gevolgd door een solo concert van Joep Pelt dat in het teken staat van “Soweto Soul!”

Om te doneren klik

U kunt meer van het nieuws op de bron lezen