Radio maken is een populaire hobby

Radio maken is een populaire hobby, altijd al geweest, commercieel of puur voor de liefde voor het medium en/of de muziek. Om radiomaken hangt hier naast de magie van het medium ook een zweem van piraterij, van stoere knapen, die manieren verzinnen om onder wetten en regels uit te komen of te blijven. Denk aan de zeezenders, de vele piratenzenders, die wij in Nederland hadden en tegenwoordig ook grote aantallen internetradiostations. Niet het radiomaken zelf, maar met zo gering mogelijk kosten radiomaken of daar (veel) geld aan te verdienen, lijkt wel de grootste hobby.

Om de kosten te drukken wordt afgezien van het betalen aan de artiesten, die het merendeel van de content van een radiostation aandragen. En dat doen mensen, die moord en brand schreeuwen, als ze hun dj-gig maar een dag te laat betaald krijgen, die voor elk ingesproken tekstje meteen een ‘uurtje-factuurtje’ sturen. Voelt dat niet een heel klein beetje hypocriet??

Sinds enige tijd zijn Buma-Stemra, Sena en Brein bezig internetstations (nog eens) te informeren over de regels rond auteursrechten en wie dan nog niet luistert, slepen ze voor de rechter met de eis het station het zwijgen op te leggen. Kom nu niet met het argument, dat die organisaties boeven zijn, die radiostations geld uit de zakken kloppen en de artiest ziet er niks van. Jij betaalt toch ook belasting en ken jij iemand in je omgeving, die daar beter van wordt??

Toen wij met Radio Duivenstraat begonnen, hebben we de afspraak gemaakt onze hobby volgens de regels te beoefenen en dus netjes te betalen voor auteursrechten. En het werd ons makkelijk gemaakt, de streamproviders van Nederland bieden allemaal de mogelijkheid via hen een contract met de auteursrechtenorganisaties af te sluiten en de auteursrechten worden gelijktijdig met de kosten van de streaming gefactureerd.

En die kosten vallen reuze mee, die zijn per maand stukken minder dan één etentje voor twee, zelfs in een goedkoop restaurant. En als je dat bedrag dan met een groepje bijeenbrengt, kost het je zelfs per persoon minder dan 3 pilsjes in Amsterdam.

Wil je met ons meedoen?? Je programmatische vrijheid is groot bij ons, maar niet oneindig, wij hechten aan fatsoenlijk taalgebruik, een goede technische kwaliteit, continuïteit en een kritisch oor voor zowel het eigen programma als dat van je collega’s.

Wil je eens met ons praten over samenwerking, neem dan contact op via nog kleurrijker en jij kunt je piraten ooglapje afleggen en rustig slapen.

U kunt meer van het nieuws op de bron lezen