Reizen door het land van de blues

Tekst: Martin van der Velde

Auteur: Johan Spin
ISBN: 9781367264489

Op 7 september 2016 presenteerde Johan Spin zijn boek ‘Reizen door het land van de blues’, een reisverslag dat in boekvorm is uitgeven waarin Johan Spin ons in 240 pagina’s laat meegenieten van zijn bijzondere reis door de zuidelijke staten van de Verenigde Staten waarbij hij oostelijk Texas, Arkansas, Mississippi, Tennessee, Alabama en Louisiana aan deed. In persoonlijke gesprekken met passanten weet John ons te informeren over hoe er wordt geleefd in deze arme regio van Amerika, waarin religie, etnische achtergronden en politiek een grote rol spelen.

Naast sociaal- maatschappelijke aspecten neemt John Spin je mee in zijn vele en indrukwekkende culturele en muzikale ervaringen die zo typerend zijn voor deze streek. Uiteraard ruim aandacht voor blues en andere muziekstijlen als soul, gospel, rock ‘n’ roll en country die veelvuldig in deze regio aanwezig zijn en je rijkelijk kunt opsnuiven in de plaatselijke Juke joints en op de vele kleinschalige lokale festivals. In zestien hoofdstukken met zo’n vierenzeventig korte verhalen, die zijn reis van plaats tot plaats beschrijven weet hij een prachtig beeld te schetsen.

Meteen vanaf het begin heeft het je te pakken. Hoe hij zijn aankomst in Houston beschrijft om vervolgens Highway 59 naar Japser, zijn eerste overnachtingsplaats, te nemen en onderweg een stop maakt om met Michael Struckey aan de praat te komen, die dan al 49.000 km heeft gelopen om de boodschap van Christus te verkondigen. Het is een opdracht van God aan hem om de apostel Paulus te volgen meldt Struckey hem en hij zal dan ook tot zijn eind blijven lopen om dit uit te dragen. Hieruit blijkt wel hoe belangrijk religie nog is in dit deel van de Verenigde Staten. Zijn laatste reisdag staat in het teken van cultuur met de nodige museumbezoeken, waar de Menil Collection hem het meest aanspreekt en hij zich realiseert dat hij de andere dag terug vliegt. Een dubbel gevoel krijgt Johan daarbij, blij om zijn familie en vrienden terug te zien maar lastig om dit mooie land te verlaten. Even denkt hij terug aan de woorden van Barbera Pope die hij ontmoete in Rosedale, “You can leave America, but it will never leave you”, een prachtig besluit van dit boek.

Alle reisverhalen daar tussen in raad ik u toch echt aan om zelf te lezen. Een prachtig mooi, met dertig kleuren foto’s gedocumenteerd reisverslag van bijzondere ontmoetingen met plaatselijke inwoners en muzikanten dat je in een adem uit leest. Johan heeft een luisterend oor en weet het vervolgens pakkend in zinnen over te brengen. Een aanrader! Om het boek de nodige publiciteit mee te geven pakt Johan Spin iedere geboden gelegenheid aan om aandacht voor zijn uitgave te krijgen. Onlangs vulde hij nog een uurtje bij Radio Bluesworld in Zwolle en vertelde daar uitgebreid over zijn reiservaringen. De afspraak voor een vervolg uitzending is al weer gemaakt, waarbij er ruim aandacht zal zijn voor de muziek uit het noordoosten van Mississippi, muziek die blues, gospel en fife-and-drum zal omvatten. Binnenkort kunt u hem ook tegenkomen op onze voorjaarsfestivals en gaat Johan graag met u in gesprek op het Veenbraand Bluesfestival in het weekend van 21 t/m 23 april te Spijkerboor, het Bluesfestival in Kwadendamme en Moulin Blues in Ospel die beide in de maand Mei plaats zullen vinden.

Uiteraard kunt u daar ook het boek aanschaffen. Voor wie niet kan wachten, kan het boek bestellen door een mail te sturen naar [email protected], of kijk even op de website van Johan Spin. De eerste kleine oplage van het boek was in zeer korte tijd uitverkocht. Ondertussen is er een beperkte tweede oplage van Reizen door het land van de blues verschenen.

U kunt meer van het nieuws op de bron lezen