Op deze mooie 1e pinksterdag tijdens Ribs & Blues trappen The Veldman Brothers af. Ze zijn vaak te zien op grote festivals en in kleine kroegen en hebben bijna alle gerenomeerde bluesclubs en festivals in Nederland al wel eens op z’n kop gezet, en dat deden ze ook in Raalte. De energie en zin om te spelen spat van het podium af. Blues en rhythm & blues, swingblues en deltablues, blues met een randje rock, blues met een randje soul of funk: Grenzen zijn er niet, Alles wat ze spelen komt recht uit het hart Blues & Roots straight from the heart! The Veldman Brothers moet je gezien, gehoord en gevoeld hebben.

Op het buitenpodium is het de beurt aan Stefan Schill band, hoewel het daar nog niet heel erg druk is en de mensen in de grote tent nog na staan te genieten van het optreden van The Veldman Brothers, weet hij toch wel wat mensen naar het podium te trekken. Het self-made talent Stefan Schill is zanger, gitarist en songwriter. Vorig jaar kwam zijn debuutalbum uit en begon hij zijn tour door Europa. Ik denk dat we nog veel van hem zullen horen en dat dit zoals hij zelf ook zegt: “slechts een begin” is.

In de tent heeft Todd Sharpville inmiddels het podium betreden. De uit Engeland afkomstige blueszanger en gitarist brengt echt blauw bloed mee. In 1995 won hij bij de British Blues Connection Awards een award voor “Best UK gitarist” en versloeg daarmee Eric Clapton en Gary Moore. Ook stond hij in voorprogramma’s van Pink, Joe Cocker en BB King. Vandaag stond hij in Raalte! En wat een genot om naar te kijken en te luisteren. Todd is een goede performer en weet ook contact te maken met het publiek, deze genoot ook volop.

One-man bluesband Ben Prestage is inmiddels op het buitenpodium begonnen. Deze Amerikaan doet alles alleen. Drums, gitaar en zang. Zijn uiterlijk, een paar oude schoenen naast het drumstel en aan de andere kant een blik bier, en niet te vergeten zijn performance, maakt het een genot om naar te kijken. Dit is zo’n artiest die moet je gezien hebben. Het was dan ook ineens erg druk bij het buitenpodia waar Ben optrad.

24 Pesons staat alweer klaar in de grote tent. De uit Londen afkomende bluesband speelt een mix van blues, soul en funk. Het is dan ook niet te voorkomen dat menig bezoeker uit zijn dak gaat. Wat een optreden, wat een show. Er zit veel afwisseling in de muziek en de show. Woody & Paul zijn afkomstig uit Eindhoven en spelen een combinatie van blues-folk en country. De muziek klinkt erg lekker. Qua optreden en performance vond ik het persoonlijk erg druk met een gitarist die als een stuiterbal over het podium heen en weer beweegt.

De uit Duitsland afkomstige Henrik Freischlader heeft ook veel Duitse fans naar Raalte gebracht. De concerten van Henrik zijn meestal op voorhand al helemaal uitverkocht. Deze man smelt samen met zijn gitaar als hij aan het spelen is wat de nodige kippenvel oplevert. De nummers die hij speelt zijn erg lang maar zeker niet te lang dat het saai wordt om naar te kijken. Integendeel. Met zijn vijf nummers die hij speelde nam hij het publiek helemaal mee in de muziek.

Liptease & The Blackstreet Crackbangers staan op het open air podium, wat eigenlijk wat te klein is voor deze band. Met 2 blazers een drummer, een gitarist, een cello én drie dames op het podium is het wel een feest. Nieuwe nummers worden in een oud jasje gestoken en neigt meer naar de rock & roll tijd. Ook dit is erg vermakelijk om naar te kijken en het swingt ook nog eens erg lekker.

Cuban Heels is een band afkomstig uit Twente en wordt gezien al een van Neerlands lekkerste bandjes in het bluesgenre. Aynsley Lister staat dan op het open air podium. Ik denk persoonlijk zeker dat deze band wel een ‘mainstage’ verdient. Wat is dit goed! Dit is nou echte bluesrock om je vingers bij af te likken.

The Godfather van de Blues, John Mayall, staat vandaag ook in Raalte. Wat een enthousiasme van het publiek om deze man te zien. Hij is dan ook de man die in de jaren ’60 bijna in zijn eentje de bluesmuziek populair maakte. De in 1933 geboren Mayall leerde zichzelf spelen en ontwikkelde daarmee een eigen stijl die nog steeds te horen is. Ondanks zijn hoge leeftijd staat hij nog steeds met een goede performance op verschillende wereldpodia. En hoe! Zijn spel op de bluesharp (diatonische mondharmonica) is overweldigend! Dit mag met trots toch wel de “grootste” artiest van het festival genoemd worden.

Ganashake sluit het open air podium af. De uit Belgie afkomstige band is nog een vrij nieuwe band. In 2009 zijn ze begonnen en nu al op veel podia te bewonderen. De afsluiter in de tent was Laura Vane & The Vipertones. Dit gelzelschap zorgt er nog even voor dat er geswingt kan worden. Duidelijk mag zijn dat de eerste dag van dit festival weer een geslaagde start had. Goed eten, lekker weer en bovenal goede muziek maakte het tot een feest.

Foto’s (c) 2011 Nathalie Bauland

Was jij er ook bij? Vertel hier jouw verhaal!