De tweede dag van het Ribs & Blues festival begon al zeer geslaagd omdat het weer bovenverwachting goed was. De band Hokie Joint die twee jaar geleden ook al op dit festival te bewonderen was, opende vandaag op het buitenpodium. De samenstelling van de band is zeer opvallend. De band heeft een mix van jong en oud. Een performance wat geweldig is om te zien, en zeer verassende muziek. Je kunt zeggen dat deze band zo gek is als een deur, Giles King op de mondharmonica springt het publiek in, zanger Jo Jo weet mede door zijn performance iedereen mee te sleuren in de muziek en gitarist Joel Fisk nuttigt tussendoor een flesje Jagermeister. Dit is een van de band die je gewoon een keer gezien moet hebben!

Binnen in de tent is het de beurt aan Jason & The Scorchers. Deze band werk midden jaren 80 als een van de belangrijkste cow-punk bands beschouwd. De uit Nashville afkomstige band zorgt vroeg in de middag al meteen voor een goed gevulde tent, en terecht. Ook dit optreden was goed om naar te kijken en te luisteren. Het heeft alles in zich, rock, country en blues.

Na Hokie Joint komt Tommy Ebben & The Small Town Villains aan de beurt op het buitenpodium. Deze singer-songwriter brengt een mix van pop met blues, folkrock en boogie. Tommy Ebben & the Small Town Villains zijn met hun eerste single “She Won’t Tell” door VODAFONE geselecteerd als soundtrack van hun nieuwste reclamespot. Sinds september 2010 komt dit nummer een jaar lang veelvuldig voorbij op TV en het internet. Dat zegt natuurlijk genoeg over de band en de kwaliteiten. Het optreden op Ribs and Blues was dan ook zeer sterk en goed.

Sonny Landreth is inmiddels alweer begonnen in de tent. Deze Amerikaan is een van de beste slide-gitaristen van Amerika.  Sonny speelde met grote namen zoals Eric Clapton. Zijn gitaarspel en de manier waarop hij samensmelt met zijn gitaar is mooi om te zien. Het publiek genoot er ook zichtbaar van.

Ralph de Jongh & Crazy Hearts staan op het buitenpodium. De stem van Ralph wordt vaak vergleken met die van Mick Jagger. Ralph heeft talent, veel kracht in zijn stem en leeft zich tijdens een optreden helemaal in zijn muziek. Persoonlijk zie ik Ralph liever in de rock kant, want knallen kan hij. Het is dan ook erg druk bij het buitenpodium en niks al positieve reacties op het optreden. Er werd nog veel over nagepraat. Ik zou zeggen volgend jaar Ribs & Blues Ralph de Jongh op de mainstage ! Ze zijn het meer dan waard. We gaan zeker nog veel van ze horen, dus onthoud die naam goed mensen!

De laatste jaren hebben The Juke Joints naast Ierland en Engeland onder andere opgetreden in Frankrijk, Zweden, Duitsland, Letland, België, Zwitserland, Polen, Curaçao, USA en uiteraard op een groot aantal festivals in Nederland waaronder North Sea Jazz en de R&B night in de Oosterpoort in Groningen. Vandaag stonden ze in Raalte. Het is te merken dat Ralph de Jongh nog aan het spelen is op het buitenpodium waar het drukker is dan in de tent. De reacties over het optreden van The Juke Joints waren dan ook minder positief, vooral dat het te hard was.

De uit Dordrecht afkomstige Rhythm Chiefs sluit af op het buitenpodium. Deze jonge rasmuziekanten zorgen voor veel bekijks. En terecht, het knalt van het podium af. De jonge band uit Dordrecht, enkele jaren geleden nog de jongste bluesband van Nederland genoemd, passen in de traditie van Ribs & Blues om ook jonge talent een kans te geven. En het vooroordeel dat blues vooral van en voor oude mannen is wordt door de drie bandleden meteen rechtgezet.

De afsluiter van het festival is De Dijk. Het is dan ook ineens erg druk in de tent, het lijkt alsof er veel mensen speciaal voor de Dijk nog even naar Raalte zijn gekomen. Het feest barst dan ook los en er wordt luidruchtig meegezongen. Ik denk dat dit een superafsluiter van het zeer geslaagde festival is.

Terugkijkend op het weekend van Ribs & Blues kan ik niks anders zeggen dan TOP ! Top muziek, top eten, top georganiseerd zowel voor jong als oud. Ik zou zeggen; Tot volgend jaar !

 

Foto’s (c) 2011 Nathalie Bauland

 

Was jij er ook bij? Vertel hier jouw verhaal!