Sander maakt van elke ruimte een beleving

Hij ziet zichzelf eerder als een ruimtelijk vormgever dan als een interieur stylist. “Ik vind het belangrijk om van een ruimte een beleving te maken, daarbij rekening houdend met de functie van een kamer of werkplek. Ik ontwikkel een concept waarin ik alles aanpak.” We zijn op de koffie bij Sander Zijlstra van FUGA Design Company.

Of eigenlijk zijn we op de koffie bij Fourcorners, een Arnhems bedrijf dat bijzondere branding films maakt.
Hier heeft Sander een ruimte helemaal gerestyled en kan hij goed laten zien wat zijn passie is. “Een klant komt bij mij met een vraag. In dit geval wilde men van de ontvangstruimte iets anders maken. Ook omdat de ruimte meerdere functies heeft, als vergaderruimte, plek voor brainstormsessies, maar ook voor de gezamenlijke lunch.”

De ruimte bij Fourcorners die Sander heeft gerestyled.

Al die functies combineren in een plek en er tegelijkertijd iets moois van maken, dat is nogal een klus. “Ja, dat is zeker een uitdaging, maar ik denk dat het goed is gelukt.” Met zijn voorkeur voor klassieke en grafische elementen en natuurlijke materialen is Sander aan de slag gegaan met het ontwerp. “Van schets tot inkoop en de uitvoering, ik doe het allemaal zelf.”

Grafische lijnen

Wat meteen opvalt is de vloer. “Dat is een bewuste keuze om deze diagonaal te leggen. Zo krijg je een mooi effect, met esthetische grafische lijnen.” Dezelfde grafische lijnen zien we terug op de muur. “Het effect zie je helemaal goed als je er een foto van maakt.”

Sander heeft zijn kennis van interieurontwerpen uit de praktijk. “Ik heb een toeristische opleiding gedaan, veel gereisd en in toerisme en recreatie gewerkt. Daarna kwam ik in de mode terecht en merkte dat ik vooral in de etalages bezig was. Ook in mijn eigen huis was ik veel bezig met interieur en een eigen beleving in huis creëren.”

 

Aan de slag voor musea

Hij krijgt van vrienden en kennissen steeds vaker de vraag om mee te denken over interieur. Voor Metamorphosa ontwerpt hij installaties. Tijd voor een nieuw avontuur; Sander gaat aan de slag als zelfstandig ondernemer. Met toenemend succes. Na echte Arnhemse klussen voor bijvoorbeeld restaurant Raen Lee en Fourcorners is hij ingeschakeld door het Afrika Museum.

Ook op het interieur van Raen Lee drukte Sander zijn stempel.

“Daar mocht ik de tentoonstellingsruimte van de nieuwe World Press Photo expositie ontwerpen. Geweldig om van een grote ruimte iets unieks te maken, waarbij de aandacht uitgaat naar de foto’s.” De klus smaakt naar meer. “Ik zou best vaker voor musea willen werken. Het allerleukste vind ik het om bij mijn eigen stijl te blijven in de verschillende opdrachten. Door goed te luisteren naar wat een klant wil, combineer ik de wensen voor een ruimte met mijn eigen ideeën.”

Het ontwerp van Sander voor het Afrika Museum.

Daarbij is hij wars van trends. “Natuurlijk ben ik op de hoogte van interieurtrends en ik hou van vernieuwing. Maar ik grijp daarbij graag terug op klassieke elementen en zoek verrijking in het gebruik van materialen en texturen.” Inspiratie daarvoor doet hij graag buiten de landsgrenzen op. In internationale tijdschriften bijvoorbeeld. “Ook luister ik vaak naar muziek. Ik kijk amper tv.” Sander creëert liever zijn eigen beleving.

 

U kunt meer van het nieuws op de bron lezen