sbn2014Op zaterdag 29 maart 2014 vindt de 18e editie van de Southern Bluesnight plaats in de zalen van Theater Heerlen. Het jaarlijkse festival is uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats voor vele muziekliefhebbers die de variatie in stijlen en de keuze uit bekende en nieuwe namen uit de internationale en nationale blueswereld in steeds toenemende mate weten te waarderen. Dit jaar staan als headliners Lucky Peterson, Tail Dragger en Erwin Helfer op het programma.

Bluesgrootheid Lucky Peterson (USA) komt met echtgenote Tamara en zijn band speciaal naar Heerlen voor een van zijn fameuze shows. Lucky nam op zijn 5e al een plaatje op met Willie Dixon. Optredens voor de ‘Tonight Show’ en de ‘Ed Sullivan Show’ volgden snel. Peterson (zang, gitaar, hammond) heeft een enorme staat van dienst voor labels als Verve en Blue Thumb en groeide uit tot een wereldster die optrad met Otis Rush, Etta James, BB King, Albert Collins, Willie Dixon en speelde op alle grote festivals ter wereld.

Chicago, hét bluescentrum ter wereld, is weer goed vertegenwoordigd met Tail Dragger (USA) en Erwin Helfer (USA). De charismatische zanger en performer Tail Dragger is een discipel van de legendarische Howlin’ Wolf en blinkt uit in zijn specifieke bluesgeluid. Voor de gelegenheid wordt hij begeleid door de Fossen Struijk Band, niet voor niets de winnaars van de Dutch Blues Challenge Award 2012 en finalist bij de International Blues Challenge 2013 in Memphis.

Erwin Helfer komt met het funky Chicago Blues Trio, dat beschouwd wordt als het beste bluestrio ter wereld. Clubs en festivals uit Chicago koesteren Helfer als een hele grote, die de stijlen van Jimmy Yancey, Criple Clarence Lofton, Speckled Red en Sunnyland ultiem hooghoudt. Saxofonist John Brumbach speelde ook met Ray Charles, Tina Turner en Otis Clay. Katherine Davis is een van de beste zangeressen van Chicago en thuis in alle stijlen, van classic blues tot gospel.

Verder op het programma: zanger, gitarist en acteur Jim Byrnes uit Canada, een topper op het kruispunt van blues, country en americana. Stergitarist Steve Dawson (Madeleine Peyroux, Bruce Cockburn, John Hammond) komt mee in de band van Jim.

Tom Attah (UK) is een bluesman puur in de traditie van Robert Johnson, Son House en Howlin’ Wolf. Hij speelde met artiesten als de grote Honeyboy Edewards en reggaelegende Toots & the Maytals. Gedreven, expressief en intiem. Voor het festival neemt hij speciaal zangeres en mondharmonicaspeelster Katie Bradley mee.

Het trio van zanger-gitarist Albert Castiglia (USA) speelt de stevige versie van de blues, echter diep geworteld in de roots van het genre. Albert zat in de band van Junior Wells en speelde in het verleden met John Primer, Sugar Blue en Eddie Clearwater.

Eén van de topbands uit de Nederlandse blues scène is Little Steve & The Big Beat (NL). Naast een eigen set begeleiden zij de gerenommeerde jamsessie op het festival.

The Nines (NL) zijn de Limburgse winnaars van de recente BRUL-bandcontest in de Nieuwe Nor, waarmee ze een plek op de Bluesnight verdienden.

Buskers zijn dit keer de jonge Limburgse band Howlin’ Stone, het Belgische duo Catfish & Cotton en bluesgitarist Ernest.

Website: http://www.southernbluesnight.nl