Een ware oudgediende in de muziek, deze Stephen Foster, met een carrière van meer dan vijftig jaar. Hij is de huisgitarist van de befaamde Muscle Shoals-studio’s en heeft samengespeeld met artiesten als Percy Sledge, Wayne Perkins, Robert Palmer en Lynyrd Skynyrd en verder een lijst die te lang is om hier allemaal te noemen.

Hij heeft gespeeld in een uitgebreid scala van stijlen, zoals Americana, r&b, blues, rock, country, zydeco, gospel en folk. Zijn band Howler bestaat uit gitarist Kelvin Holley (ex-Little Richard), bassist J.R. Byrd (ex-Jerry Lee Lewis) en drummer Evan Lane.

Onlangs is hun correct getiteld album ‘Southern’ verschenen. Correct getiteld, want wat we aantreffen zijn twaalf nummers, die zich allemaal bevinden in de zuidelijke rock/blues/country-stijl, dat ook wordt aangeduid als Americana. Omdat het meer aanleunt tegen de stijl van een Lynyrd Skynyrd en Wet Willie zou ik het liever Southern Rock willen blijven noemen. Wat ik jammer vind is dat de band nu eens de rockkant opzoekt, daarna klinkt als een countryband en daarna weer iets daartussen is. Het ontbreekt m.i. aan een eigen identiteit.

Misschien dat het werken als studiomuzikanten, waarbij men zich moest aanpassen aan anderen, daar debet aan is. Niet dat er niet goed wordt gespeeld. Dat is gewoon prima en het minste wat je kunt verwachten van zulke ervaren muzikanten. Nummers als de southern rocksong ‘Can’t Take Me Home’, het zydeco-achtige ‘One More Link In The Chain’ en de blues ‘Tied Up In The Blues’ laten de kwaliteiten van de band horen. (7/10) (Thoroughbred UK)