De Culemborg Blues Night is de kleinere broer van het gratis Blues Festival eind augustus. Stichting Culemborg Blues organiseert voor de 12e maal de Night, waar bekende blues artiesten (Laurence Jones, Blues Bones, The Tightropes, Deep & the Dudes en Duketown Slim) reeds in het verleden Culemborg een warme wintermaand bezorgde. Nu was het de beurt aan de Nederlandse blues formatie de JPK Band en de vanuit de UK teruggekeerde 24 Pesos (En die speelden eerder tijdens the night before the day after, de vrijdagavond vóór Culemborg Blues met de toen zeer jonge Filip Schrijver).

De avond start zoals van ouds met een Nosing & Tasting waar de vrienden van de Blues en een aantal genodigden een tot in perfectie vezorgde whiskeyproeverij voorgeschoteld met tal van verrassende gebottelde whiskey’s. De deuren van het Event Center (sinds 2e jaar de nieuwe ‘Night’ locatie) openen voor de bluesfans rond 21:00. Het mooie logo van de Culemborg Blues hangt als backdrop op het sfeervolle podium waar rond 21:30 de JPK Band, na aankondiging van de voorzitter John van Empel, met een waar gitaargeweld de snaren laat gloeien, de 3-mans formatie gevormd om zanger gitarist Jan Pieter Kuijten laten het toegestroomde publiek genieten van eigen reportoire met een eigen JPK sound. Naast eigenwerk komen ook nummers van de helden zoals oa Jimi Hendrix en ZZ Top foutloos in zaal in. ‘Wham’, ‘Home too late’, ‘High Wire’, ‘Roy’s Bluz’ en ‘Going Home’ is maar een kleine selectie van een playlist van 15 nummers.

Na de pauze staan de mannen 24 Pesos uit de UK op het podium. Ondertussen zijn we vier albums verder en kunnen we de invloeden van onder andere Cream, James Brown, Freddie King, Howlin Wolf, Captain Beefheart, Jimi Hendrix, en The Rolling Stones terug horen in de Britse rauwe blues. Nummers als ‘You don’t want me’ en ‘Waiting at the station’ vinden hun weg tussen het blues publiek. De echte liefhebbers staan vooraan en laten met ‘Junkyard Dog’ en ‘Rise Up’ de trommelvliezen trillen.

Met ‘Boom Boom’ sluiten de mannen een mooie bluezy avond af en verwacht ik persoonlijk deze mannen terug te zien op de 24e editie (gratis) in augustus, de 26e weer terug te zien op 1 van de vele podia’s tijdens het Culemborg Blues Festival.